Образоват фермери за вредите от генно-модифицирани храни
Образоват фермери за вредите от генно-модифицирани храни / netinfo

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие ще поиска подкрепата на фермерите от Варненския регион за забрана на генно-модифицираната царевица MON 810 в България, съобщават от организацията. Това ще стане по време на дискусионна среща със земеделски производители, животновъди, представители на държавната и общинска администрация, контролни органи. Срещата ще се проведе от 13 часа.

По време на форума ще бъде обсъждано как и защо българските фермери стават зависими от мултинационални компании, разработващи генно-модифицирани посеви, как генно-модифицирани култури се отглеждат и продават нелегално на българския пазар и как влияе върху здравето консумацията на генно-модифицирана храна. Ще бъде излъчен филмът “Зърното на истината”, в който американски и канадски фермери споделят проблемите си след използване на генно-модифицирано зърно. Ще бъде представена и изложбата “Генно-модифицираните организми – невидимата заплаха”.

Засега шест страни в Европа, сред които Германия и  Франция, са забранили култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и  Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

Срещата във Варна  е шестата заключителна, след проведени  подобни в Добрич, Шумен, Силистра, Разград и Търговище. Целта е  да бъдат информирани гражданите, производителите на селскостопански култури и храни, както и контролните органи и медиите, за генно-модифицираните организми.