Над 9000 лв. на година е издръжката на дете в новите къщички от семеен тип
Над 9000 лв. на година е издръжката на дете в новите къщички от семеен тип / Dariknews.bg

Малко над 9000 лв. на година е издръжката на едно дете в центровете за настаняване от семеен тип в кв. „Изгрев“, „Владиславово“ и „Тополи“. Това обясни на пресконференция координаторът на проекта „Да не изоставяме нито едно дете - у дома, а не в дом“ Диана Биячева.

Общо 7 къщички бяха изградени със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“, а в тях бяха настанени деца с увреждания от цялата страна. Комплекс за социални услуги за деца и младежи ще бъде разкрит, за да поеме управлението на седемте Центъра за настаняване от семеен тип.

„Община Варна успя да съживи един проект, който преди 2 години можеше и да не се реализира. До края на годината финансирането на центровете ще се поеме от бюджета на общината, а за следващата година ще се търси съдействие от страна на държавата. Благодаря на всички, които спомогнаха за реализирането на този проект“, каза бившият зам.-кмет по социалните дейности и новоизбран общински съветник Лидия Маринова.

"Комплексът за социални услуги ще заработи от следващия месец, като към къщичките в "Тополи" и кварталите „Вл. Варненчик“ и „Изгрев“ ще се включи и изградената преди години къщичка за децата от Могилино", обясни координаторът на проекта Дияна Биячева.

За момента в седемте къщички са настанени 81 деца на възраст от 3 до 29 години. Всички те са изведени от различни институции. 24 от децата са дошли от Дом за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Надежда". 53 деца са с увреждания от домове в селата Рудник, Крушари, Васил Друмев, Гомотарци,  Петрово, Горски сеновец. Четири от възпитаниците на социалните центрове са от цигански произход.

С противообществените прояви на своите възпитаници е трябвало да се преборят специалистите в двата центъра в "Изгрев", каза още Биячева. За целта са били проведени срещи с живеещите в близост, които са се запознали с дейностите на центъра и самите деца.

„Имаше негативни мнения, че децата ще навредят по някакъв начин на комфорта на хората в кварталите. За щастие тези негативни усещания бяха преодолени“, коментира още координаторът на проекта.