Музейни работници до медиите: Скандалният спектакъл не е добре дошъл при нас
Музейни работници до медиите: Скандалният спектакъл не е добре дошъл при нас / DarikNews.bg

Служители на Варненския археологически музей и на Регионален исторически музей се обявиха против решението той да бъде сцена за един  от  театралните  пърформанси  –  “ICure” -  част  от  фестивала  за  съвременен  танц  и  алтернативни  изпълнителски изкуства „Vertigo”. Според програмата проектът с автор Иво Димчев трябва да бъде представен в събота в зала „Север”. В декларация музейните работници обясняват, че институцията, която представляват, трябва да възпитава ценности и е отворена за широката публика. Под писмото липсват подписи и имена.

Ето текстът на писмото:

„Масово тиражираните в публичното пространство анонси определят споменатия спектакъл като „провокативен“ и „скандален“. С цел да бъдат избегнати всякакви спекулации и конфликти,  музейните специалисти и служители във Варненския археологически музей и в РИМ - Варна  ясно и категорично изразяват своето становище.
Въпреки че изучава и работи с материални следи от живота на човека - предимно от отминали епохи, колегията на Варненския археологически музей е съставена от хора, които не са  скъсали връзката със  заобикалящата  ги  действителност  и  са напълно адекватни  на съвременните цивилизационни и културни  предизвикателства. Поради  тази  причина  служителите  в  музея  подкрепят  всяка  идея  за  обогатяване,  разнообразяване  и  осъвременяване на културния пейзаж в град Варна. Колегията не подкрепя по никакъв начин идеите за хомофобия, както и за цензура в  изкуството. Музейните специалисти смятат, че  всички  съвременни  автори  имат  право  на  своите  артистични  търсения,  дори  и  когато  се възприемат от обществото като провокативни.

Всичко това обаче не може да влиза в противоречие с основни професионални принципи.  Мениджърът на фестивала „Vertigo” Петра  Димитрова го определя  като „бутиков фестивал  с  бутикова  публика“. Ние не оспорваме определението на организаторите за характера  на  техния  продукт, а оспорваме  опита  за  приравняване на Варненския  археологически музей с „бутик“. Музеят е разположен в сградата на бившата Девическа гимназия - паметник на културата, един от разпознаваемите архитектурни и културни символи не само на Варна, а и на България. Музеят е културна институция, насочена към изучаването, експонирането и популяризирането на културното наследство на страната. Музеят не се ограничава само със сградата, в която се помещава, или с предметите, които съхранява. Той е традиция. Той пази и възпитава ценности. Музеят има широка публика, съставена в голяма степен от млади хора  (деца, ученици и т.н.).

Точно поради всички тези причини смятаме, че музеят е напълно неподходящ за сцена на представление, включващо откровено сексуални  елементи, чието  посещение е с възрастово ограничение.  В  интернет  пространството има достатъчно снимков материал, който показва  естетиката на спектакъла и тънката граница с перверзното. Фактът, че представлението  е  предвидено да се проведе в празна  зала, по никакъв начин не противоречи на изказаното становище и не омаловажава масовото недоволство на  граждани, изразено в публичното интернет пространство. Зала  „Север“ е разположена между  залите,  представящи, от едната  страна, археологическите находки от Първо и Второ българско царство, а от другата страна е  респектиращата Иконна експозиция с шедьоври на българското православно изкуство.  Очевидно е, че изборът на музея за сцена на този спектакъл е неподходящ.

Може би цели провокирането на обществен скандал, който да се превърне в допълнителна реклама, както на автора, така и на целия фестивал. Ние не желаем да участваме в тази реклама. Скандалът така или иначе вече е факт. Телефоните  в Археологическия музей  вече  „прегряват” от възмутени граждани, които ни питат как допускаме подобна проява.

Колегията смята, че представлението  „ICure”  вероятно има място в културния пейзаж на  Варна – в т.н. „алтернативни  пространства“, но не и в залите на Варненския  археологически  музей. Нека спектакълът  да бъде представен в нестандартното пространство на галерия „Графит”, която е основен организатор на проявата”, казват в писмо до медиите от Колегията на Варненския археологически музей.

Декларацията е депозирана в Община Варна на 27 ноември. След запитване от Дарик от музея обясниха, че тя не е анонимна. Списък с имената на музейните специалисти и служители е приложен към нея и е изпратен до кмета на Варна, до Антония Йовчева - Директор на Дирекция "Култура". Под декларацията са се подписали 25 души.