Черно море сложи 21 на Академик в Правец за трета победа в елита
Черно море сложи 21 на Академик в Правец за трета победа в елита / НБЛ
Черно море Тича стигна до третата си и най-убедителна победа през сезона в НБЛ, както и първа като гост - 95:74 - срещу Академик София в Правец, съобщава BGbasket.com.
 Успехът върна интригата за последното 8-о място в плейофите, като Академик вече е само на една победа повече.Контузиите на Николай Николов, Цветомир Чернокожев и Лъчезар Димитров се оказаха твърде сериозна пречка за играта на Академик и нищо в нея не спореше.

Черно море не можеше да разчита на контузения Мартин Коцев, както и на Мартин Стефанов, но в игра след три месеца отсъствие в НБЛ се завърна Кристиян Кръстев. В доста моменти на терена за варненци бяха и доста по-опитни играчи от тези на домакините, които също наклониха много везните.
 Черно море изигра обещаваща първа четвърт, в която се радваше на страхотни проценти на успеваемост и вкара в почти всички свои атаки. След 10 минути варненци вече водеха с 32:19 и поддържаха аванса си и във втората четвърт.

Академик остана без кош от игра три минути и позволи на противника да дръпне със 17 малко преди почивката. Краят на полувремето дойде при 61:47 в полза на Черно море след силна тройка на Георги Боянов.


Основната движеща сила на варненци през това начално полувреме пък бе Цветомир Куртев, който наниза 23 точки от всякакви позиции. Той и Пламен Алексиев нямаха пропуск в атаките си и общо бяха 13/13 от игра, а Куртев бе и 6/6 от наказателната линия.


На старта на второто полувреме разликата мина и 20 точки и по нищо не се виждаше как Академик може да промени ситуацията в своя полза. През по-голяма част от времето след почивката Черно море водеше уверено с 24-25 точки, без да бъде застрашен сериозно. С оглед на събитията, Георги Давидов даде шанс на най-малките за изява и седем минути преди края се появи Дамян Минков. Горе-долу по същото време разликата стана и 30 точки и финалните 5 минути се доиграваха, като за Черно море мачът приключи изцяло отборът юноши старша възраст.
Цветомир Куртев завърши с 27 точки и перфектна стрелба от игра (10/10), Георги Боянов добави 24, а Пламен Алексиев завърши 16 точки и 7 асистенции, а отлично се включи и юношата на варненци Цветан Савов с 13 точки.
Андрей Иванов бе единственият играч на Академик, който имаше някакво по-сериозно влияние в мача, с 19 точки и 14 борби. 

Галин Стоянов - Патрика, треньор на "Черно море Тича": "Разликата в много ранен етап на мача беше изненадваща определено. Победата определено я търсехме, подготовката ни беше в тази насока. Но да водиш с такава разлика още на полувремето, да направиш 33 разлика преди да е свършил мачът реално е доста голямо постижение, особено като гост. Отборът, който беше срещу нас не е с пълен състав. При нас също липсваха състезатели, но на тях явно повече. Просто невероятен дух и огромно желание. Играхме много на скорост. Като агресия и емоция е много приятно за един треньор да води отбор, в който всеки иска да даде най-доброто от себе си".
"Често упреквам състезателите, че не го правят, но днес няма как да кажа такова нещо. Шапки долу за целия отбор. Просто изключително сериозно и отговорно се отнесоха към задачата. Прекрасен тренировъчен процес. От много отдавна не сме имали такъв, но това е по ред причини. Играхме с различно темпо, в различни ситуации използвахме предимствата си. Доволен съм от представянето и на младите, и на по-опитните играчи. Определено всеки даде своя принос. Беше приятно за мен като треньор. Имаме да правим много корекции в защита, но наистина желанието беше прекрасно", заяви още Патрика.

 

"Пълен състав и добра форма са две много различни неща. За Кристиян това са първи минути след завръщането му след контузия. Много ни помага, но аз съм убеден, че неговото състояние ще се подобри драстично и ще видим един много различен Кристиян Кръстев до края на годината. Брат му също имаше различни проблеми, но се завърна. Мартин Йорданов е след пневмония. Всички си влизат в някакъв ритъм. Истината е, че не сме в топ форма, но ще бъдем. Момчетата са сериозни, тренират отговорно. Мартин Коцев ни липсва опрелено. Мартин Стефанов получи една контузия и за неопределено време е аут, но се размина с малкия дявол. Надявам се до края на сезона да имаме поне един мач, в който абсолютно всички са здрави. Ако не и така може. Не е толкова фатално. Но, когато показват характер са способни да бъдат прекрасни. Същото важи и за отбора на Академик. Аз много пъти съм казвал, че за мен нашият отбор и техният отбор са може би най-хубавото нещо, което се случва към момента в нашия баскетбол. Хора, за които бъдещето е пред тях. Надявам се да могат да направят хубави кариери", сподели треньорът на варненци, а по темата за битката за осмото място с Академик, Галин Стоянов заяви:

 

"В началото на годината казах, че съм склонен да заменя всяка една победа в името на израстването на състезателите повече, отколкото биха израстнали по принцип. Да сме живи и здрави, времето ще покаже къде сме ние и кога техните състезатели, които са контузени ще се върнат. Всеки мач за нас е невероятен шанс за покажем какво работим и тези момчета си струват. Предполагам и за Академик е същата ситуация. Каквото сабя покаже. Амбициите са много повече те да станат баскетболисти пък, ако побеждаваме – супер."
bgbasket.com