Моряците от кораба „Панега са освободени
Моряците от кораба „Панега са освободени / www.airgroup2000.com

Моряците от кораба „Панега" са освободени. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при посещението си в курортния комплекс „Камчия" край Варна. Те са на кораба, под охрана и в добро здравословно състояние, добави министър-председателят.

Освобождаването им нищо не струва на държавата, каза още премиерът Борисов, като не пожела да съобщи подробности дали и как страната ни е участвала при освобождаването на моряците. Около 15 септември ще бъде изпратен военен самолет, за да ги докара в България, след което ще им бъдат направени медицински прегледи, каза още Борисов. От думите му не стана ясно къде ще бъде изпратен самолет.

Към момента корабът напуска сомалийските териториални води, теглен от влекач в източна посока, съобщиха от Министерство на външните работи. Представител на БМФ съобщи, че петнайсетте моряци са в добро здраве и никой от тях не се нуждае от спешни медицински грижи. МВнР ще изпрати консулски служител, който да ги посрещне в първото пристанище и да оформи техните документи, необходими за завръщането им в България.

Външният министър Николай Младенов разговаря лично с роднините на екипажа, в който най-младият моряк е на 26 години, за да им благодари за търпението и силата, която показаха докато корабът беше в плен.

Българският танкер „Панега" на БМФ с 15 българи на борда беше похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май. Отвличането на плавателния съд с капитан Румян Попов стана на 100 мили източно от Аден.След похищението бе обявено, че всички моряци са живи и здрави.

Малко преди похищението на "Панега", на 2 януари беше отвлечен автомобиловозът "Ейшън глори". Сънародниците ни прекараха 160 дни в плен на сомалийските пирати. Освен българи в екипажа имаше индийци, украинци и румънци. Българските моряци на кораба "Ейшън Глори" бяха освободени от сомалийските пирати и се прибераха в България на 17 юни.