Морето ни 30 пъти по-чисто от нормите
Морето ни 30 пъти по-чисто от нормите / DarikNews.bg, архив

До 30 пъти по-чисто е Черно море от нормите. До този момент няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие, сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна. Справката е за периода от 1 юни до 15 юли.

“Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 - за ентерококи”, коментира микробиологът от РЗИ-Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка на “24 часа” установи, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли - 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг “Оазис” - Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж - Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък “отличниците” са Албена, Кранево - Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла - къмпинг “Луна”.

Най-високата стойност, но под референтната - 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж - Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север - 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

За подобряване на ВиК инфраструктурата по Черноморието са отпуснати 350 млн. лв. по ОП “Околна среда” (2007-2013). Те са послужили за изграждането на 230 км канализация и 142 км водопроводи, съобщи екоминистерството.

Средствата са вложени и за изграждане и реконструиране на пречиствателни станции за отпадни води. За Бургас-Банево са дадени 29,7 млн. лв., Ветрен и Минерални бани - 29,7 млн. лв., Бургас-Горно Езерово - 1 млн. лв., Созопол-75 млн. лв. Капацитетът на всички станции по Черноморието е достатъчен да обслужи над 1,5 милиона души.
За съоръженията на Албена и "Златни пясъци" предстои модернизация, при която ще се въведе допълнително пречистване на азот и фосфор.

От ведомството на министър Ивелина Василева обясниха пред “24 часа”, че се извършва постоянен контрол върху пречиствателните станции. Така на собствениците на станциите в Елените и в Русалка били дадени предписания за спазване на екоизискванията. В Синеморец и Варвара имало съществуващи пречиствателни съоръжения, но общината съвместно с ВиК дружеството следвало да предприеме действия за осигуряване на постоянен и ефективен режим на работа. По новата ОП “Околна среда” (2014-2020) ще се реконструират пречиствателните станции в Приморско и "Златни пясъци".