Министър Лиляна Павлова: Край на строителството на брега на морето
Министър Лиляна Павлова: Край на строителството на брега на морето / Sofia Photo Agency

Кметовете на морските общини четат закона за Черноморското крайбрежие така, както дяволът чете евангелието. Това министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира протестите на градоначалниците срещу очакваното приемане на поправката в закона, която забранява строителството в стометровата зона на брега на морето.

Тя беше категорична, че ще спре всякаква възможност за строителство в зона „А", но законът в новия си вид ще дава изключително облекчени възможности на общините да строят пречиствателни станции и да извършват брегоукрепване.

Министърът определи прогнозите на кметовете, че поправката ще доведе до икономически срив и отлив на инвеститори от крайбрежието като неоснователни и изрази мнението си, че в бъдеще стометровата зона до брега ще бъде много по-атрактивна за туристите с изградени паркове и спортни съоръжения, отколкото с досегашния си бетонизиран вид.

Лиляна Павлова изцяло застава зад предложението за въвеждане на ограничителната поправка, но призна, че последната дума ще имат депутатите.