Липса на договори и заплащане сред най-честите нарушения
Липса на договори и заплащане сред най-честите нарушения / Влади Владимиров

Над 20 хиляди нарушения са констатирани при поверки на Инспекцията по труда във Варненско за изминалата година, съобщи директорът на ведомството инж. Иван Иванов. В сферата на трудовоправните правоотношения през 2011-та година са извършени над 5 хиляди нарушения повече в сравнение с 2010-та, като ръстът е над 60 процента, обясни инж. Иванов. Най-много са тези, които се отнасят предимно за липса и регистрация на трудови договори, както и за изплащане на трудови възнаграждения.

С 300 на сто спрямо 2010-та са се увеличили нарушенията на нормите, регламентиращи работното време. През миналата година ръстът на работещите без договори е 147 процента спрямо предходния период.

За отстраняване на констатираните нередности са приложени над 22 хиляди принудителни административни мерки. На нарушителите на трудово-правни норми са съставени 3 633 акта за глоби. Най-много са санкционираните в сферата на търговията, строителството и ресторантьорството. Платените наказателни постановления са над 700 хил. лв. от издадени над 5 млн. лв. В много от случаите плащането се забавя заради обжалване в съда, посочи шефът на Инспекцията по труда.

След намесата на дирекцията до края на изминалата година са изплатени над 2 млн. лв. забавени дължими трудови възнаграждения на работници и служители.
275 са трудовите злополуки за периода във Варненска област, при 304 за 2010-та. С летален изход са 6 от тях, като 4 са в следствие на катастрофи. Най-много са злополуките в икономическа дейност „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване” – 25 броя.