Кварталните училища все по-предпочитани от родители на първолаци
Кварталните училища все по-предпочитани от родители на първолаци / Sofia Photo Agency, архив
Кварталните училища все по-предпочитани от родители на първолаци
80227
Кварталните училища все по-предпочитани от родители на първолаци
  • Кварталните училища все по-предпочитани от родители на първолаци

Традицията родителите на бъдещи първокласници масово да предпочитат централните варненски училища вече не е актуална. Такова мнение изрази пред Дарик шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

„Тази година много училища са атрактивни, няма струпване само в централните. Има интерес и към по-периферни, например голям наплив има в „Найден Геров“. За първа година от много години насам е така и в „Йордан Йовков“, обясни тя. Според Христова тенденцията се дължи на това, че все повече родители отчитат удобството да записват децата си в училище, което е близо до дома или местоработата им.

Децата, които за първи път ще влязат в училище през учебната 2015 – 2016 година във Варна, са 3990. Те са родени през 2008-ма. Тъй като основното образование е задължително, общината има ангажимента да осигури нужната база и условия за провеждане на учебния процес, посочи Христова. До момента са планирани 133 паралелки за първолаците. В 123 от тях има възможност за целодневен режим на обучение при желание от страна на родителите.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл