Кои общински съветници са „застрашени” да станат депутати
Кои общински съветници са „застрашени” да станат депутати / netinfo

След парламентарните избори на 12 май по всяка вероятност ще има кадрови промени и във Варненския общински съвет, тъй част от сегашните съветници имат сериозни шансове да бъдат избрани за депутати. Те са предимно от групите на ГЕРБ и БСП, които имат най-много кандидати за народни представители. 

Четирима общински съветници на ГЕРБ могат да сменят местоработата си, ако партията повтори резултата си от 2009 г. и отново спечели 8 мандата във Варна. На второ място в кандидат-депутатската листа е Иван Портних, шести е председателят на Общинския съвет Николай Апостолов, а след него са Павел Христов и Лидия Маринова. Ако и четиримата влязат в следващото Народно събрание, то местния парламент ще трябва да си избира не само нов председател, но и председатели на три комисии. Сега Портних оглавява финансовата комисия, Христов – „Младежки дейности и спорт”, а Маринова – „Социални дейности и жилищна политика”. Местата на евентуалните бъдещи депутати ще бъдат заети от следващите в листата за общински съветници - Марина Панайотова-Карапетян, Марица Гърдева, Пламен Боев и Анула Рашкова.

След предишните парламентарни избори петима от тогавашните съветници на ГЕРБ влязоха в Нардоното събрание. Това бяха Свилен Крайчев, Павел Димитров, Димитър Атанасов, Красимир Петров и Емил Радев. От тях само последният може да повтори мандата си, тъй като останалите не са включени в кандидат-депутатската листа на партията.

С шансове да влязат в парламента са двама общински съветници от групата на БСП. Градският лидер на партията Борислав Гуцанов е трети в листата, а след него е председателят на комисията по здравеопазване проф. Анелия Клисарова. На изборите през 2009 г. социалистите спечелиха два мандата във Варна. Ако на 12 май успеят да удвоят резултата си, местата на Гуцанов и Клисарова в Общинския съвет трябва да бъдат заети съответно от Огнян Къчев и Пламен Начков. Двамата вече имат опит в местния парламент. Къчев попадна в него предишния мандат, след като беше избран с листата с ГЕРБ, но след това се присъедини към групата на БСП. Пламен Начков е бил два мандата съветник.

В кандидат-депутатската листа на БСП попадат още двама общински съветници, които обаче са на неизбираеми места - Лидия Петкова е 15-та, а Димитър Чутурков е 21-и.

Водач на варненската листа на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) е общинският съветник от коалицията „Варна утре” Костадин Костадинов. Социологическите проучвания дават резултат около 3-4 % за партията и ако тя успее да прескочи бариерата, спечелвайки мандат в морския град, мястото на Костадинов ще бъде заето от Николай Недялков.

Общинският съветник от „Атака” Станислав Темелков също попадна вкандидат-депутаската листа на партията. Той обаче едва ли ще влезе в парламента, тъй като е на седмо място. На предишните два вота партията спечели по два мандата във Варна, а през 2009 г. депутат стана тогавашният общински съветник Цвета Георгиева, която по-късно напусна парламентарната група на Волен Сидеров.

Без шансове е и общинският съветник Желез Железов, който е девети в листата на СДС.

Кандидат за депутат в листите на „Либерален алианс” е още Дилбер Вейсалова, която наскоро подаде оставка като общински съветник.

Според указанията на Централната избирателна комисия председателите на общински съвети и общинските съветници не са длъжни да излизат в отпуск по време на предизборната кампания.