Камера е запечатала минаващо момиче, преди да паднат козирките
Камера е запечатала минаващо момиче, преди да паднат козирките / netinfo

Както Дарик радио съобщи още вчера последният кадър на една от банковите камери, преди да рухнат козирките, е с преминаващо момиче. Записът е бил иззет от варненската полиция едва вчера. От банката два дни не са съобщили, че разполагат с такива кадри. Три камери са снимали тротоара по бул.”Осми приморски полк”. Преминаващото момиче е уловено само от едната секунди, преди тя да прекъсне при падането на бетонната плоча. 22-годишната Гергана е починала на място е заключението от аутопсията.

 

Първият сигнал за рухналите козирки е подаден в 21:27 ч. на 2 януари. Мъжът, подал сигнала в полицията, е казал, че не е видял в момента на падането отдолу да е имало минувачи. При огледа не са възникнали съмнения, че има затрупан човек. На следващия ден в четвъртък шефът на ОДП-Варна комисар Димитър Димитров се е срещнал с ръководствата на двете банки – “Райфайзен” и Първа инвестиционна, за да се уточни кога ще разчистят отломките. Оттам казали, че чакат оглед от “Гражданска защита” и не са му съобщили за записите. Димитров също не ги е изискал, тъй като не е знаел за тях, съобщи самият той. При започване на разчистването не е имало информация, че отдолу е затрупано тялото на 22-годишната Гергана.

 

Сигнал за рухването на двете козирки е подаден от полицията към кризисния щаб към Община Варна минути след инцидента. Оттам са отговорили, че вече знаят за случилото се. Въпреки това не са уведомили областната дирекция на “Гражданска защита”. При липсата на информация за пострадали почистването е трябвало да бъде извършено от собственика на офисите ЕТ “Розанна – Пламен Пондев”.

 

Сградата, в която се помещават банковите клонове, е 45-годишна. Всички документи от нейното построяване са иззети. Те показват, че наскоро са извършвани допълнителни подобрения, като бетонната козирка е облицована с тежки плочи от гранитогрес. Върху фасадата са поствени и масивни рекламни пана. Разрешение за това е имала само една от банките. На лицето, позволило ремонтните работи, ще му бъде потърсена съдебна отговорност, съобщи наблюдаващият случая прокурор Антоанета Генчева. Строителната експертизата трябва да бъде готова до месец.  

 

 По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.