/ DarikNews.bg
На съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден 31-годишният Христо См. за придобиване, държане и разпространение на високорискови наркотични вещества метамфетамини, прекурсори и съоръжения за производство на синтетични наркотици. Две от трите престъпления, за които Христо С. е подсъдим, са извършени при условията на опасен рецидив и по време на определена от съда  мярка за неотклонение „Домашен арест“ по друго наказателно производство срещу него, също за престъпления, свързани с наркотични вещества. 

Подсъдимият е активен участник в производството и разпространението на дрога във Варна, за което е осъждан многократно, включително и ефективно. На 19 април 2016 г. полицията засича мъж от Белослав, за когото разполагала с информация, че е лице от активния криминален контингент. При извършен обиск на мъжа е намерен синтетичен наркотик „пико“, скрит в мобилния му телефон. При разпита станало ясно, че е получил наркотика от Христо С.

Три години затвор за наркодилър, спипан с хероин и трева

Полицейските служители предприели проверка в дома на задържания под домашен арест подсъдим и в помещенията, които ползвал във входа като импровизирана лаборатория за синтез и получаване на синтетична дрога. 

При влизането на полицейските служители в дома му Христо изхвърлил през балкона на апартамента пакет. В помещение на стълбищната площадка, подпокривното пространство  и асансьорно помещение на входа, в който живее Христо, са намерени и иззети множество предмети и субстанции за производство на синтетични наркотици, две електронни везни, колби и други.

Вкарват в ареста лихвар, натрупал злато и пари от заеми

По време на процесуално-следствените действия по претърсване и изземване в дома на подсъдимия дошли трима души, редовни клиенти за произвежданите от подсъдимия синтетични наркотици. 

Предстои делото срещу 31-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, Христо См. може да получи общо наказание лишаване от свобода от 5 до 15  години и глоба от 20 000 до 100 000 лева за тези престъпления, като съдът може и да увеличи наложеното наказание до една втора. Подсъдимият ще доизтърпи и остатъка от предишна ефективна присъда, по която бил условно предсрочно освободен от затвора.