Избраха митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ
Избраха митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ). Той ще ръководи и Софийската епархия, съобщи пред журналисти след заседанието на Светия синод Пловдивският митрополит Николай.

Извънредното заседание на Светия Синод беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий. Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоаникий. Митрополит Кирил ще ръководи в следващите четири месеца организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Светското име на митрополит Кирил е Богомил Петров Ковачев. Роден е на 8 юни 1954 г. в село Царев брод, Шуменско.

В последните дни анализатори дискутираха факта, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил e бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, обяви преди време Комисията по досиетата. Работел е за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит. Комисията по досиетата е открила собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, два регистрационни дневника, няколко картона. Намерено е и писмо на Национална служба за защита на конституцията от 9 ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за "Владислав".

Един от скандалните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплексът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна. През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид", докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски".