гей брак сватба
гей брак сватба / Thinkstockphotos
Има ли нужда и от български референдум за еднополовите бракове
99125
Има ли нужда и от български референдум за еднополовите бракове
  • Има ли нужда и от български референдум за еднополовите бракове
Румънският референдум за еднополовите бракове е превантивна мярка срещу външния натиск за тяхното легализиране. Това заяви в интервю за Дарик Михаела Джоргова от асоциация "Общество и ценности", според която чрез допитването северните ни съседи искат да защитят традиционното семейството. 

Референдумът е за промяна в Конституцията на Румъния, с която бракът да се дефинира като съюз между мъж и жена, а не като съюз между съпрузи. Ако поправката стане факт, еднополовите бракове ще са противоконституционни. 

В Румъния ще има референдум за еднополовите бракове

„Всеки има право на личен живот, но тази мярка е много важна, защото защитава правото на всяко дете да познава и да бъде познавано от своите родители. Мислим си, че еднополовият брак защитава правата на хората със хомосексуална ориентация. В много страни обаче против него се обявяват хора, които са израснали в съжителства между еднополови партньори. Те казват, че се чувстват ограбени, защото не са познавали съответно майка си или баща си. Една майка не може да замести бащата и обратното”, коментира Джоргова. 

Михаела Джоргова
Михаела Джоргова; снимка: www.darikradio.bg

Според нея  решението за еднопололовите бракове не трябва да бъде политическо, а да бъде взето чрез допитване до народа. В България подобен референдум не е нужен, защото Конституцията ни е бракът е дефиниран като доброволен съюз между мъж и жена. 

„Унгария, Хърватска и Словакия през последните години въведоха в конституциите си бракът да бъде дефиниран като съюз между мъж и жена, за да могат да го защитят традиционното семейство. От самото си основаване ЕС е включил точка, че е от компетенцията на всяка страна членка да решава въпросите в сферата на брака, здравеопазването и образование. Виждаме обаче, че се водят политики, защитаващи интересите на лобистки групи, които целят да разрушат националните политики в тези сфери”, каза още Михаела Джоргова. 

Цялото интервю с Михаела Джоргова може да чуете в звуковия файл.