И Варна отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи
И Варна отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи / netinfo

15 ноември е Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Във Варна той ще бъде отбелязан точно в 12:00 часа, като светлинната и звукова сигнализация на всички патрулни автомобили на Областна дирекция на МВР в Варна ще бъдат включени. Така служители на полицията, които патрулират по улиците на града, ще отдадат своята почит към паметта на жертвите на пътно-транспортните произшествия и съпричастността си към техните близки.

Във връзка със Световния ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия и предвид дейностите, които Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в гр. Варна реализира съвместно с ОДМВР – Варна, свързани с подобен род инциденти, 15 ноември 2015 г. е обявен за Ден на отворените врати.

Във всяка Районна служба ПБЗН, в часовете между 09:00 и 11:00 часа, всеки желаещ да се запознае отблизо с работата на българските пожарникари може да заповяда, за да разгледа пожарните автомобили, работното място на пожарникарите или да поговори за призванието да си огнеборец и спасител, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

Статистиката сочи, че всеки месец пострадалите в страната от пътно-транспортни произшествия са над 700, 55 от тях загиват.

От Светия синод разпространиха до медиите молитва за душите на загиналите при катастрофи:

За упокоение душите на починалите Божии раби: всички загинали при злополуки, да им се прости всяко прегрешение, волно и неволно ще се помолят духовенството и миряните на Българската православна църква в утрешния ден.

На 15 ноември, неделя, отбелязваме Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътно-транспортни произшествия. По този повод, по решение на Светия Синод, в храмовете на Българската православна църква по време на светата Литургия ще бъде отправено прошение към Бога: „Еще молимся о упокоении душ усопших раб Божиих: всех погибших при злополучении, и о еже проститися им всякому прегрешению, вольному же и невольному“, в памет на загиналите участници в движението по пътищата на страната.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит молитвата към Бога за упокоение душите на починалите при злополуки ще бъде отправена и за загиналите при кървавите атентати във Френската столица мирни граждани. Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще се помоли за всички невинно загинали православни християни, за утеха на техните близки и мир по света в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя".