Христо Кирчев: Йорданов се паунчеше, Портних се държи скромно
Христо Кирчев: Йорданов се паунчеше, Портних се държи скромно / netinfo

Шестте месеца управление на Иван Портних не са достатъчни за категорична оценка на новия кмет на Варна, смята Христо Кирчев – един от неговите предшественици в периода 1991 – 1999 година. Анализ на своя колега Портних Кирчев направи в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Варна тази сутрин.

Според Кирчев настоящият кмет се старае да работи в полза на града, но половин година управление са малко, особено за бедна и силно централизирана държава като нашата.
Христо Кирчев заяви, че все още поддържа кмета Иван Портних, тъй като според него той има поведение на скромен човек.

„Това е важно след управлението на Кирил Йорданов, който обичаше да прави демонстрации. Забелязвам, че Портних се старае да постигне нещо в една тежка ситуация. Да не забравяме, че той наследи готов Общински съвет, с който трябва да се съобразява”, коментира бившият варненски кмет.
Според Кирчев неговият наследник Кирил Йорданов е имал шанса да остане на поста още години заради пълния му конформизъм. „Йорданов беше удобен за всяка власт, но се взе за велик, например с лозунга „Варна е моята партия”.

„Никога не съм го упреквал за всичко, но е нелепо и некоректно, с всичките му претенции, неговото паунчене. Всичко хубаво той направил, лошото – хората около него”, коментира Кирчев по повод изявлението на Йорданов, че не той, а главният и районните архитекти носят вина за строителството в Морската градина. 

„Общинският съвет е носител на властта, но ти си там, провеждаш някаква политическа линия. По мое време отказвахме да връщаме имоти в морската градина, защото знаехме какво ще стане. Важното е кой издава разрешенията за тези строежи и няма как той да не е знаел”, уверен е Кирчев.

Той обаче посочи, че е озадачен от липсата на финансов анализ на общината след встъпването на Портних на поста.

„От много бивши служители стана ясно, че финансовото състояние е тежко. Не знам той в какви зависимости е, но когато получиш наследство, да не обявиш в какъв вид го получаваш, е грешка. Портних трябва да прецени какво губи и печели от това, според мен той губи. Един ден хората ще го питат защо не го е направил”, каза Кирчев.

Кметът зависи и от държавата, категоричен е Кирчев. „Когато не играеш по волята на софиянци, се задействат полицаи, прокурори... Един кмет много лесно може да бъде поставен под контрол. Гражданите отправят упреци, но не познават структурата на българската власт. София командва всичко, а тя гледа само собствените си интереси”, смята бившият градоначалник.

Според Кирчев твърденията за обявена война на правителството срещу Варна са преувеличени и само от духа на варненци зависи дали това може да бъде факт.

„Видно е, че градът запада и за това не може да се обвинява само местната власт. Навремето през нас минаваха товари, имаше силна пристанищна дейност. Сега се дава приоритет на Бургас. Морският бизнес във Варна беше доминиращ, а сега има големи оплаквания от морския бранш”, изрази мнение Христо Кирчев.

Той коментира и отношенията между кмета и областния управител.

„Парадоксално е, че винаги избираеми са хората, на които са ограничени правомощията, а се назначават отгоре личности, които никой не познава, които да се контролират и които да контролират избраните от електората. Сега тази конфронтация се използва, има сблъсък между различни икономически интереси. Но естествено е областният управител да слуша това, което му се нарежда отгоре”, каза Кирчев.

По негови думи е доста трудно да бъдат преименувани местности, които имат широка гражданственост.
„Преди 2 години исках да се преименува улица на „Роналд Рейган”, тъй като е освободител от комунизма, но не се прие. Същевременно „Цар Освободител” си стои. Да сменяш имена, когато има гражданственост, е много трудно. Нека да се сменят имената на малките, неизвестни територии, но „Кабакум” например, който е толкова популярен... Не бива да се изпада в крайности”, коментира бившият кмет на Варна.

Христо Кирчев коментира и политическите процеси в страната. За движението АБВ той смята, че Първанов „не е уцелил закваската на хората”.
„Разбирам Първанов и му се чудя, тъй като е с огромен опит. Когато се отделиш от своите поддръжници в партията, ти вече не си един от тях”, коментира Кирчев.

Той заяви, че никога не е спирал да се интересува от политика и би се върнал в политическия живот, но разкритикува действията на Реформаторския блок.

„Когато една държава не върви икономически, почва да се политиканства. Всичко се юрна, изостави нивя, фабрики и хукна да се занимава с политика. Почнаха люти борби в политическото пространство. Правят се безпринципни съюзи, има непоследователност в политиката. Навремето НДСВ ни беше най-големият враг, разцепи се и стана „България на гражданите”, която вече ни е съюзник.”

„Много хора уважавам в Реформаторския блок, но нямат ясна програма и не знаят за какво се борят”, е мнението на Христо Кирчев.