Глобиха младоженец, взел си 15-годишна булка
Глобиха младоженец, взел си 15-годишна булка / Sofia Photo Agency, архив

Съдът в Исперих освободи от наказателна отговорност младоженец, взел си 15-годишна булка. Момичето било върнато на родителите си след близо едномесечно съжителство с избрания по интернет жених. Женитбата за непълнолетна била разкрита след сигнал от училището, в което девойката била деветокласничка.

15-годишното момиче от ветринското село Доброплодно и 18-годишният младеж от исперихското село Подайва се запознали по интернет, харесали се и решили да заживеят заедно. Съгласували това с родителите си, които не се противопоставили на решението им.

Родителите също се срещнали помежду си и дали съгласие младите да се съберат. Така на 28 септември миналата година обвиняемият заедно със своите родители отишли в село Доброплодно официално и тържествено да поискат момичето. Отпразнували това събитие и същият ден се  върнали в с.Подайва заедно с непълнолетната девойка, която заживяла с обвиняемия на съпружески начала.

Семейното  им щастие обаче продължило по-малко от месец, тъй като училището, в което момичето учело, сигнализирало социалните служби и полицията. На 25 октомври деветокласничката била върнато на родителите си, след което отново започнало да посещава училище.

Срещу младоженеца започва разследване, производството стига и до съда в Исперих. Макар законодателят да предвижда наказание от 2 години лишаване от свобода за този, който без да сключи брак, заживее с лице, ненавършило 16 години, магистратите виждат повече смекчаващи вината обстоятелства и освобождават подсъдимия от наказателна отговорност. Младост, чисто съдебно минало, самопризнания, критично отношение срещу извършеното са сред факторите, заради които  съдът постановява глоба от 1500 лв.

„Той е бил подвластен на емоциите си и взаимното отношение и чувства, проявени от самата пострадала. Двамата са имали симпатии и привличане един към друг и са действали в абсолютно съгласие въпреки обществената укоримост на проявата”, се казва в мотивите на съда. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Разград.