Глоба до 100 бона грози Николай Банев заради аварията в „Полимери”
Глоба до 100 бона грози Николай Банев заради аварията в „Полимери” / http://bogatite.com

От 10 000 до 100 000 лв. глоба може да отнесе собственикът на девненския завод „Полимери” Николай Банев заради вчерашната авария, съобщи за Дарик Румяна Радилова – директор на РИОСВ Варна.

В резервоара, който протече вчера, са се съдържали 2662,3 тона трихлоретан с изтекъл срок на годност. Заради образувал се процеп в цистерната изтекоха около 30-40 л. от опасното вещество.

Тепърва в РИОСВ ще решават с колко точно ще накажат Банев, но отговорността е на предприятието, респективно на неговия собственик, категорична беше Радулова.
Три предписания са съставили от инспекцията на дружеството, най-важното от които е незабавно да се преустанови течът на опасния химикал. Работниците в  „Полимери” трябва и да изчистят изтеклото количество, а ръководството на завода да намери акредитирана лаборатория, която да направи анализ на якостта на резервоара. Инспекторите на РИОСВ изискват също така изтеклият трихлоретан  да бъде съхраняван на сигурно място, за да не се превърне в опасен отпадък.

Акт на Николай Банев ще бъде съставен до няколко дена, каза Румяна Радилова.
Авариралият резервоар се използва още от 1962г., когато е създаден и химическият завод, научи Дарик. Не е ясно какви ремонтни работи са извършвани по него.

Трихлоретанът не е безобидно вещество, макар че работници от завода разказват как преди време са дезинфекцирали ръцете си с него. Химикалът би станал опасен за хората и околната среда, ако си взаимодейства с други вещества, уточни Радилова.