ГДБОП: Насилствените похвати са характерни за собствениците на „Интербилд”
ГДБОП: Насилствените похвати са характерни за собствениците на „Интербилд” / netinfo
Насилствените похвати са характерни повече за собствениците на „Интербилд”, ако съдим по техните биографии. Така Явор Колев, ръководител на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП, коментира обвиненията на фирмата, че при вчерашните обиски на офисите й са бити служители. Според него крадецът викал „дръжте крадеца”. Явор Колев отрече при акцията да е упражнявана сила и да са използвани електрошокове. Били използвани само белезници за служители, отказали да изпълнят заповед да не използват компютрите си.

При обиска на офисите на „Интербилд” са иззети 21 компютърни системи с нелегален софтуер за 200 000 долара. Той е бил качен на FTP сървъри за абонатите на интернет-доставчика. Фирмата е била предупредена с писмо от месец март, миналата година, да ограничи достъпа до пиратската продукция. От „Интербилд” са отговорили, че ще направят това до 17.04.2007 година, но не са го сторили. В прокуратурата е постъпил сигнал от Българската асоциация на музикалните продуценти и сдружението на доставчиците на бизнес-софтуер, че незаконното разпространиние на тяхната продукция продължава чрез файловите сървъри на „Интербилд”. Явор Колев отрече и обвинението, че акцията е била по поръчка на конкурентите от „Спектър нет”. Той определи като нагло поведението на „Интербилд”, че продължават да разпространяват незаконни програми, след като всички останали доставчици са спрели достъпа до тях. Шефът на „Компютърни престъпления” обясни засиленото полицейско присъствие вчера с опасения от факти от биографията на собствениците на „Интербилд”. Съмненията са се потвърдили от това, че по време на операцията по улицата са преминавали джипове със съмнителни хора.

ГДБОП са имали разрешения за претърсване на 5 помещения на „Интербилд”. За проникване в необозначения офис на ул. „Цар Асен” 11 А, откъдето са управлявани файловите сървъри, е използвана флекс-машина, тъй като 15 минути никой не е отворил вратата.

Към този момент няма повдитнати обвинения. Предвиденото от закона наказание за разпространение на продукция с нарушени авторски права е до 5 години затвор.