Фондацията на Джоан Роулинг ще помага на изоставените деца във Варна
Фондацията на Джоан Роулинг ще помага на изоставените деца във Варна / Дарик Варна, архив

Всички деца в неравностойно положение да заживеят в семейна среда. Амбициозната цел е на фондация „Лумос”, която вече има офис и във Варна.

Международната благотворителна организация е избрала Никулден, за да представи дейностите, които е планирала в морската столица през 2012 г. На срещата ще присъстват Росица Петрова – национален представител на „Лумос” в България, и Харалан Александров – социален антрополог, национален консултант на фондацията.

Фондация "Лумос" е създадена от Джоан Роулинг, авторката на поредицата за Хари Потър. Мисията й е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение.

В момента един милион деца в Източна Европа живеят по домове. “Научните данни недвусмислено показват, че въпреки добрите намерения институциите вредят на здравето и развитието на децата. Правителствата, гражданските организации, обществото и медиите трябва да работят заедно, за да осигурят на всяко дете възможността да расте в грижовно семейство или близка до семейната среда”, призовава Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на „Лумос”.