Европейската комисия разработва критерии за категоризация на съдилищата
Европейската комисия разработва критерии за категоризация на съдилищата / netinfo
Европейската комисия ще разработва критерии за категоризация на различните съдилища и за съдиите, които работят в тях.

Това заяви във Варна министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тачева отбеляза, че така по–лесно ще се осъществява правилно бюджетиране, както и разпределяне на щата. Министърът отбеляза още, че “ във Варна съдебните дела са еднакви и дори в някои случаи по -сложни, от тези в София”, т.е. трябва да има разпределение на тежестта. На срещата си с журналисти Тачева съобщи, че е впечатлена от изградения търговски регистър в морската столица и се надява до края на месеца там да бъде преместен имотният регистър, както и администрацията на Териториалното звено на Агенцията по вписвания. По думите на Тачева магистратите споделят, че имат проблеми по прилагането на Закона за търговския регистър и няколко текста по него задължително трябва да бъдат променени.

Тя добави, че "до понеделник трябва да бъдат предоставени предложенията на директорите на Регионалните звена на Агенцията по вписванията относно възможностите за справяне с тези трудности". Като втори проблем в съдебната система Тачева изтъкна недостатъчния сграден фонд. В контекста на своя разговор тя допълни,  че е приключило първоначалното проектиране на новата Съдебна палата във Варна и предстои да бъде одобрен ПУП от кмета, след което да бъде обявена обществена поръчка за работен проект.

Подобен обществен проект е обявен и за изграждане на Съдебна палата в Девня, определен е и парцел. Предвижда се също закупуване на сграда, чрез която да се разшири съдът в Провадия, уточни Тачева.

Очаква се до края на май да бъде изместен и Административният съд във Варна, като за целта е закупена нова сграда, намираща се срещу Курортна поликлиника в града. Министър Тачева сподели, че е "започнала процедура по предоставяне на близо 194 дка земя-държавна собственост, за изграждане на втори варненски затвор. Теренът е в близост до землището на община Девня, информира още тя.

По нейни думи, ще бъдат необходими милиони левове за изграждането на затвора, поради което се обмислят възможности за публично-частно партньорство.