карантина болест вирус зараза епидемия
карантина болест вирус зараза епидемия / iStock/Getty Images
При проверка на мобилния му телефон, той заявил, че се намира в голям хипермаркет

57-годишният Иван Д. е с мярка за неотклонение „Домашен арест“, след като с определение на Варненския районен съд е било уважено искането на Районната прокуратура. Той е бил привлечен към наказателна отговорност от прокуратурата за извършено престъпление - отклоняване от наложената му карантина след завръщане от рискова страна по време на извънредно положение, наложено заради разпространението на COVID-19.

След като влязъл в България през един от граничните контролно-пропускателни пунктове, обвиняемият подписал предписание на РЗИ във Видин за 14-дневна карантина. За адрес на задължителната изолация посочил къща във варненско село. При проверка на адреса от служители на ОД на МВР във Варна Иван не бил открит. Потърсен на мобилен телефон, той заявил, че се намира в голям варненски хипермаркет за покупки. 

Както вече е добре известно, във връзка с обявеното извънредно положение заради разпространяване на коронавирусната зараза бяха гласувани в парламента нови, по-високи санкции за престъплението. Сега неизпълнението на задължителните карантинни мерки се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Определението на Варненския районен съд, с което е наложена мярка за неотклонение „Домашен арест“ на Иван Д., подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд.

Делото срещу него взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна.