Доц. Иван Димитров: Четенето намалява риска от Алцхаймер

70 000 българи са диагностицирани с Алцхаймер, броят им ще се увеличава

/ dariknews.bg/архив
70 000 българи са диагностицирани с Алцхаймер, броят им ще се увеличава
Четенето намалява риска от Алцхаймер
94936
Четенето намалява риска от Алцхаймер
  • Четенето намалява риска от Алцхаймер
По-образованите хора по-рядко страдат от болестта на Алцхаймер. А срещу развиване на болестта помага четенето и музицирането. Това заяви в интервю за Дарик доц. Иван Димитров от Първа клиника по нервни болести в Университетска болница "Св. Марина" във Варна и директор на Филиал Сливен към Медицинския университет в морската столица. Високо образованите и интелигентни хора не са застраховани от поява на болестта, но те са значително по-малко от засегнатите. Случаи като Тери Пратчет, Маргарет Тачър и други известни личности, които са страдали от това заболяване, са по-скоро изключение.
 
В България от деменция като цяло страдат около 100 000 души, от които с Алцхаймер (един от видовете деменции) са близо 70 000. Най-често болестта засяга хора на възраст над 60-65 години.
 
Физическата активност е от значение в борбата с Алцхаймер
 
Точните причини за възникване на болестта на Алцхаймер все още не са известни, а само механизмът, по който това се случва. Затова и диагностичните и лечебни мерки са насочени към него, отбеляза доц. Димитров.
 
Проблем е, че диагнозата се дава доста след появата на болестта, а симптомите са трудно откриваеми. Все пак знак за наличие на Алцхаймер може да е проблем с краткосрочната памет. Това обаче може да възникне и с възрастта и не е задължително да се дължи на болестта. Промяната в речта също може да е симптом за поява на Алцхаймер, посочи специалистът.
 
Въпреки че не е научно доказано, има данни, че 3 чаши кафе на ден намаляват вероятността да се развие Алцхаймер. Физическата активност също намалява риска. За предпазване от болестта помагат и повече сън и спазване на определен режим с по-малко стрес. Ако контролираме кръвното налягане, кръвната захар и други такива показатели, бихме могли да се предпазим от този вид деменция, както и от други болести, изтъкна доц. Димитров.


Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
 
Екипи от учени в цял свят работят усилено за намиране на лек, който ще пребори болестта, но все още няма излекуване от болестта на Алцхаймер. При адекватни грижи и лечение може да се живее и над 10 години с болестта.  Лечението обаче не е само медикаментозно, а включва и други грижи.
 
„Грижите за пациент с Алцхаймер са много важни. Не просто да му се дава хапчето в определен час, в определен ден”, изтъкна специалистът.
 
Деменцията като цяло и болестта на Алцхаймер в частност понякога са определяни и като епидемия в бъдещето. Застаряването на населението в България и в световен мащаб в следващите години може да доведе до превръщане на деменцията в един проблем с още по-голямо значение.
 
Повод за гостуването на доц. Иван Димитров в студиото на Дарик е започващата утре в „Златни пясъци” международна научна проява  Oстаряване, болест на Алцхаймер и епигенетика: възможности за терапевтични интервенции”. Организатори на форума, първи подобен за България, са Асоциация „Алцхаймер” (САЩ),  Университет на Питсбърг (Пенсилвания, САЩ) с локалната подкрепа на Медицински Университет – Варна.

Целият разговор с доц. Иван Димитров е в прикаченото аудио.