До края на септември – 68 души аут от театъра и операта
До края на септември – 68 души аут от театъра и операта / Дарик Варна

Съкращенията в  Театрално-музикалния продуцентски център, сформиран от сливането на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” и Оперно-филхармоничното дружество, ще засегнат 68 души от двете културни институции. Това съобщи на първата си среща с медиите директорът на ТМПЦ Славчо Славов.
В момента в операта работят 238 души, а в театъра – 72-ма. За по-малко от два месеца те трябва да останат най-много 240 общо, като в това число не влизат тримата директори – един административен и двама артистични. 22% от състава и на театъра, и на операта, ще бъдат освободени.

Славчо Славов е назначен като директор на ТМПЦ Варна на 4 август със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов. В същия ден от длъжност е бил освободен директорът на ДТ „Стоян Бъчваров” Пламен Димитров, а два дена по-рано писмо за освобождаване е получила и Даниела Димова – директор на досегашното ОФД (оперно-филхармонично дружество). Димитров и Димова обаче ще получат нови заповеди за назначение – от новия си пряк началник. От днес те ще бъдат артистични директори на ДТ „Стоян Бъчваров”, който, въпреки опасенията, запазва името си, и на Държавна Опера Варна, както вече ще се нарича музикалният институт.

Първият директор на новосформирания Продуцентски център Славчо Славов е инженер по образование, специализирал е икономика. При представянето му пред медиите областният управител Данчо Симеонов го определи като „борбен, точен и организиран човек” и мотивира избора на Славов с опита му в администрацията и ръководството на предприятия. Новият театрален и оперен директор е известен като създател на едно от първите частни училища в морската столица – „Бизнесбанк училище”. Славов е настоящ областен секретар на ГЕРБ - Предприемачи във Варна и бивш общински съветник от листата на НСДВ. В областта на изкуството и културата няма опит, но пък, по собствените му думи, познава детайлно сградата и сградния фонд на  Варненския театър.

Един от приоритетите на Славчо Славов като директор на ТМПЦ, освен съкращенията на състава на театъра и операта, ще бъде и преразглеждането на бюджета на двата културни института.