Димо Стоев: Бюджетът на Варна не бива да надвишава 180 млн. лв.
Димо Стоев: Бюджетът на Варна не бива да надвишава 180 млн. лв. / netinfo

Реалната макрорамка на бюджета не може да бъде не повече от 180 млн. лева, заяви в ефира на Дарик Димо Стоев, общински съветник от групата на ГЕРБ и бивш общински финансист №1. Според него това са реалните възможности на града в условията на криза. Гласуваният бюджет от 209,207млн. лева е небалансиран и безумен, коментира Стоев. Спадът на икономиката в България е най-голям за последните 30 години. Провокиран е от фактори като безработицата, която вече е 18%,  липсата на производство, външния дълг, липсата на преки инвестиции. Според Димо Стоев още през лятото ще стане ясно, че бюджетът няма да може да бъде изпълнен в гласувания размер и „балонът ще бъде спукан”.

Варненският бюджет беше приет на 17 февруари с 33 гласа „за”, един „против" и десет „въздържали се". Бюджетът не бе подкрепен от групите на ГЕРБ и Синята коалиция. По време на дебатите в пленарната зала Димо Стоев заяви, че зад този бюджет се крият стотици интереси, а вътре е пълна мъгла.
Коментар на своето изказване Димо Стоев направи в ефира на Дарик Варна по следния начин:
„Като вземем резултатите от предприятията със 100% общинско участие, например „Ученическо столово хранене”. Там имаме борд, в който участват общински съветници от мнозинството. Аз още по моето време направих 4 докладни записки за отстраняване на управителя, който и до ден днешен не е махнат (става дума за Петър Кадънков - бел. ред.). Да влезе сега там една ревизия, вие ще се натъкнете сигурно на случаи когато едно яйце струва 10 лева. Така се изписва, нали, примерно казано.
И в „Пазари” – едно предприятие, което има реална възможност да дава дивидент и печалба в края на годината в размер на 4-5 млн. лева, а то отива на загуба. Ами всичките предприятия са такива. Просто пълна безстопанственост.
Мога същото нещо да кажа и за „Градски транспорт”.
Във всички предприятия има представители и на общинския съвет, както и на общинската администрация. Там трябва да има много жестоки ревизии и да се види кои са причините действителните и да се подведат под отговорност.
По отношение на пътната рехабилитация и инженерните фирми... Ами те самите те си правят проектите, количествено-стойностните сметки се нахвърлят и после се одобряват от „Инвестиционна политика”. Ето, кметът сега отстрани управителя на „Инвестиционна политика” и то точно поради тези причини
(Росица Кирова доскоро отговаряше за цените и подготовката на проектите за общински инфраструктурни и строителни обекти.
- бел. ред.).”

Редица са неяснотите в бюджета, като например заделените за дофинансиране на администрацията 600 000 лева, добави Димо Стоев. Или пък ул. „Девня”, за цялостния ремонт на която е сключен договор по обществена поръчка от 9 млн., а разходите са за 13 млн лева. Фирмата-изпълнител чака да й бъде заплатен остатъкът, а в същото време още 3 млн. лева са гласувани за участъкът на „Девня”, който още не е ремонтиран. „Аз недоумявам как ще се намерят тия 3 млн. лева”, каза още Димо Стоев.
Нужни са мерки за стимулирането на публично-частното партньорство и иновациите, както и да се наблегне на антикризистаната програма, смята бившият финансов зам.-кмет на Варна Димо Стоев.

На последните местни избори Стоев бе избран за общински съветник от Обединения блок на труда. Преди няколко месеца той се присъедини към групата на ПП „ГЕРБ” в ОбС. Димо Стоев е носител на приза „Финансист №1 в България” три пъти.