Дават 670 бона на “Градски транспорт” да прекрати неизгоден договор
Дават 670 бона на “Градски транспорт” да прекрати неизгоден договор / DarikNews, архив

Близо 671 хил. лева да получи “Градски транспорт” от Община Варна за плащане на задължения към “Транс Ойл Комерс” – фирмата-доставчик на гориво на дружеството. Това решиха съветниците от общинската комисия по бюджет и финанси. Парите ще бъдат отпуснати под формата на заем за срок от три години. С плащането на задълженията ще бъде прекратен договорът с “Транс Ойл Комерс” като неизгоден. Заради забавяне на плащанията от "Градски транспорт" са изплатили на посочената фирма неустойки в размер на 1,2 млн. лв. Натрупаните неустойки са за срок от три години.

Емил Данаилов, един от новоизбраните членове на съвета на директорите на „Градски транспорт”, разкри миналия месец, че през 2007 г. е сключен договор със софийската фирма “Транс Ойл Комерс”, в който договорената цена на горивото е за потребител на дребно от колонка на “Лукойл”.  Освен това след 30-тия ден просрочие в плащането цената на всеки литър се повишава с близо 5%. “Заради направените просрочия всеки месец ни начисляват по 3200 лева неустойка. Така горивото излиза 2,28-2,30”, посочи Данаилов.

Комисията по финанси и бюджет утвърди и график за плащане на задълженията на Община Варна към „Градски транспорт” ЕАД-Варна. Според него картите за пенсионери ще се плащат до 25-то число на следващия месец, а ученическите карти до 10-то число. Задълженията на общината към „Градски транспорт” към 30 юни тази година са близо 650 000 лева.

Общинските съветници обсъдиха и възможността да бъдат отпуснати над милион за ремонт на тролейбусната мрежа. Решение ще бъде взето едва, когато се изготви икономически анализ.