Чужденци на опашка за балнеолечение във Варна
Чужденци на опашка за балнеолечение във Варна / sxc.hu

Германци, испанци и датчани чакат на опашка за нашите минерални бани, съобщиха от Сдружението на лекарите балнеолози. Здравноосигурителните им фондове са сключили договори още през пролетта, но продължават да договарят лечението на свои пациенти чак за септември и октомври, съобщиха от Сдружението на лекарите балнеолози. 187 от общо 228-те здравни фонда в Германия вече са проявили интерес към балнеоложките ни курорти, пише в-к "Монитор".

Най-големият наплив е за калните ни бани в Поморие, каза доц. Веселина Едрева - специалист по балнеология. За чуждестранните фондове е по-изгодно да изпращат своите пациенти в страни с по-ниски цени на здравните услуги, тъй като без прецизен медицински преглед и наблюдение не може да започне нито една процедура. Чужденците предпочитат страната и заради по-евтините хотели, храна и услуги, обясни тя.

Находищата на лечебна кал във Варна, Поморие и Балчик са уникални, други такива в Европа няма, твърди доц. Едрева. Те имат отлични минерални характеристики и са подходящи за заболявания на опорно-двигателния апарат, за псориазис и гинекологични оплаквания. Другото предимство на страната ни е, че 85% от водите ни са слабоминерализирани и са подходящи за много заболявания, докато европейските курорти разполагат едва с 5% от този вид