Черно море и Литекс ще играят за живота на Мануела Горсова
Черно море и Литекс ще играят за живота на Мануела Горсова / netinfo
Президентът на Професионалната футболна лига Валентин Михов излезе със специално обръщение преди финала за Купата на България между отборите на Черно море и Литекс днес.

Решителният сблъсък за отличието е от 18:00 часа на Националния стадион „Васил Левски”. Михов обяви, че всички приходи от мача ще бъдат предоставени за лечението на Мануела Горсова, която пострада тежко при катастрофата край Ропотамо, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Ето и целия текст на обръщението:

Здравейте приятели! Казвам приятели, защото вярвам, че днес на стадион "Васил Левски" ще се съберат хора, които са приятели на футбола, които са способни по цивилизован, по човешки начин да преживеят и победата, и загубата. Такъв е футболът, такава е турнирната битка - трофеят е един. Но това е и магията на най-популярната игра, това не е театър, това е феномен, където днес печелиш, а утре падаш и обратното. И хората ги отличава от животните точно факта, че могат да погледнат по човешки на подобни събития.

Финалът Черно море - Литекс обаче е по-особен от всички досега. Чрез него ние ще покажем по един друг, по-специален начин, че сме човеци.

Като президент на ПФЛ, структурата, която съвместно с "Форд Мото Пфое" организира турнира за националната купа, гарантирам едно: всеки лев печалба няма да потъне в джоба на този или онзи, а ще бъде даден за лечението на Мануела Горсова. Много от вас днес ще дойдат на "Васил Левски" с личния си автомобил. Дори да не е така, вие сте ежедновно свидетели на войната, която се води по пътищата. Война, отнела живота на повече млади хора, отколкото всяка друга. Мануела падна жертва на същата тази война.

Футболът обаче и затова е феномен, защото отдавна е надскочил строгите рамки. И се надяваме днес чрез финала за купата на България всички ние, които ще сме на "Васил Левски", да покажем съпричаност към драмата на едно семейство. Към драмата на България, защото няма къща в Родината ни, която да не е изпитала зловещите последици на битката по пътищата.

Исках да кажа нещо повече за футбола, който ни очаква, да пожелая тривиални неща като "Нека по-добрия победи". Пред очите ми е обаче Мануела и затова ще кажа: "Нека ние да победим". Защото днес Черно море и Литекс ще играят за един живот. Затова и съм сигурен, че момчетата долу на терена ще ни зарадват с това, което най-добре могат. С хубав футбол, какъвто приляга на финала за националното отличие. Един финал различен от всички други досега.

ВАЛЕНТИН МИХОВ (Президент на ПФЛ)