Черните лебеди – екзотични, но не чак толкова ценни
Черните лебеди – екзотични, но не чак толкова ценни / netinfo
Черните лебеди – екзотични, но не чак толкова ценни
53131
Черните лебеди – екзотични, но не чак толкова ценни
  • Черните лебеди – екзотични, но не чак толкова ценни

Черните лебеди са истинска наслада за окото, но те съвсем не са толкова ценни от природозащитна гледна точка. Така поне твърди Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, който е на мнение, че случаят с откраднатите от варненския зоопарк лебеди леко се преекспонира.

„Изключвам, разбира се, криминалната му страна, защото никой няма право да посяга върху чужда собственост. Става дума за странна приумица на някой си, който е искал да има черни лебеди, но по-важното е, че тези лебеди не са едни от най-ценните животни в Европа. Те са чуждоземни видове. В много случаи, не конкретно с черния лебед, но има едни американски диви гъски, които са внесени в Европа и които представляват напаст, бедствие. Така че това не е толкова голям проблем и затова казвам, че малко е преувеличено“, коментира шефът на БДЗП. Според него никак не е трудно варненският зоопарк да се сдобие с нови екземпляри.

Черните лебеди - купени от пазара?! Напълно възможно...

Дни след кражбата на лебедите от варненския зоокът подобни черни пернати бяха забелязани в „Калимански хан“ край Варна. Собственикът на комплекса отрече да има пръст в цялата тази история, като обясни, че се е сдобил с  красивите животни от пазар в Търговище.  „Напълно е възможно човекът да си ги е купил от някъде. Такива лебеди впрочем открихме миналата година в един водоем в Северна България. Те са си долитали сами, вероятно изпуснати от някой зоокът, и са си пребивавали известно време в този водоем. Черните лебеди са птици, които се размножават на затворено, сравнително лесно се отглеждат и не са обект на особено притеснение от чисто природозащитна гледна точка“, поясни Янков.

Черните лебеди  екзотични но не чак толкова ценни
netinfo
Петър Янков на терен

Чипирането – скъпо и опасно, бъдещето – в ДНК паспортизация

Въпросът, който всички задават, е: не може ли да се сложат чипове на птиците, така че да могат да се доказват при кражби. Според специалистите обаче такова чипиране е  много рисковано и специално при черните лебеди не си заслужава да се прави. Обикновено чипове се слагат на застрашените от изчезване видове, които често са обект на контрабанда.

„Поставянето на микрочипове, първо, е много скъпо нещо. И второ, поради това че ветеринарните лекари нямат достатъчно опит, при слагането им птиците или животните могат да загинат“, разясни Янков. Според него не е необходимо да се поставят чипове на черните лебеди, тъй като те са чужд вид за Европа – те са австралийско животно. Единствено, ако зоопаркът прецени, че са голяма ценност за него, тогава може да се търсят средства, с които да си защитят тази ценност“, каза председателят на БДЗП.

Другият начин за проследяване съдбата на птиците е чрез т.нар. ДНК паспортизация, при която се взима кръвна проба от птицата и в буквалния смисъл се прави паспорт. „Тази капка кръв се слага на едно картонче, което се съхранява в съответна картотека от държавната институция. При необходимост от това картонче могат да се вземат десетки проби. Ако някой иска да докаже, че си е купил птицата от Австралия или тя му е подарена от прадядо му, а не я е откраднал от варненския зоопарк, бързо може да се направи сравнение“, каза Янков.   По думите му подобна ДНК паспортизация не е толкова скъпо удоволствие и се осъществява в много страни. БДЗП заедно с ведомството на Нона Караджова е пристъпило към подобен начин на идентифициране на птиците, които са обект на трафик, и предстои да бъде въведен и в България. Това е сигурен, обосновим пред съда и общоприет в света начин, който да решава бързо подобни въпроси“, аргументира се природозащитникът.

Черните лебеди  екзотични но не чак толкова ценни
netinfo

Няма пазар за екзотични животни у нас

Специалистът твърди, че България от десетилетия е транзитен коридор за нелегален трафик на редки видове както птици, главно към по-богатите страни от Западна Европа и към САЩ. По-важното е, че за такива екзотични животни у нас няма пазар. Няма и търсене, каза още Петър Янков. „По много причини няма пазар – и икономическото състояние, и традициите, и самото отношение на хората, а сега и много активната превантивна работа на институциите“, разкри той.

17 вида от най-редките птици в света – в България

17 вида от фауната на България птици се смятат за най-редките на земята. Т.е. те са застрашени от изчезване. Сред тях са царският орел, ловният сокол, египетският лешояд, червеногушата гъска.

Във Варненско има голямо богатство на такива видове. Там се среща и ловният сокол, там минава и царският орел, там може да се види почти цялата световна популация на червеногушата гъска. Районът на Варна, заедно с този на Добрич и като цяло североизточната част на България, са изключително ценни за опазването на тези птици“, поясни той.

Почти всички проекти, по които Българското дружество за защита на птиците работи за тези видове, които са на прага на изчезването не само от България, но и в света, са подкрепени от Европейския съюз, от програмата LIFE+.

Черните лебеди  екзотични но не чак толкова ценни
netinfo