Чавдар Трифонов пуска е-община и възражда идеята за надземна железница
Чавдар Трифонов пуска е-община и възражда идеята за надземна железница / Дарик Варна

Изграждане на електронна община, възраждане на идеята за надземна железница, създаване на проект за втори мост над Варненското езеро. Това са само част от акцентите в програмата за управление, която кандидатът за градоначалник на Варна Чавдар Трифонов представи под мотото „Чиста, зелена и модерна Варна“. Амбицията на 38-годишния бизнесмен е също да възстанови и развие пътната инфраструктура, да изгради подземни и надземни паркинги, да обособи нови площади.

Една от първите задачи, с които Трифонов ще се заеме, ако бъде избран за кмет, е да пусне електронна община. Варненци и фирми ще могат да проследяват какво се случва с техните преписки. „Както може да се следи движението на пратките на куриерските компании, така и гражданите ще имат възможността да наблюдават какво става с техните жалби, молби и сигнали“, коментира независимият кандидат за кмет.

Трифонов се ангажира също да преструктурира и съкрати администрацията, както и да въведе конкурсен принцип и ясни критерии за назначаване на хората в градската управа. „Крайно време е общината да излезе на трудовия пазар и да започнем да виждаме обяви за работа и от местната администрация“, коментира Трифонов.

Според него, за да си върне статута на най-добър град за живеене, Варна трябва спешно да подобри пътната си инфраструктура.
„В най-кратки срокове ще запълним дупките по улиците, а след това ще започнем планова рехабилитация на цялата пътна мрежа. В това число влиза подобряване на тротоарите, осветлението, подлезите и паркингите“, изтъкна Трифонов. Той добави, че поема ангажимент за изграждане на канализация в районите, в които все още няма такава.

Кандидат-градоначалникът е запален и по идеята да се възстанови проектът за наземна железница във Варна, която да свързва Летище Варна със сп. „Почивка“. „Това е може би един от най-бързите и екологично чисти начини за  транспорт от единия до другия край на града. Трасето съществува и все още не е застроено“, каза още Трифонов.

Един от акцентите в работата му ще бъде изграждането на „синя зона“. Трифонов е на мнение, че за да се облекчи трафикът, придвижването с автомобили в центъра трябва да бъде трудно и скъпо. В този контекст той лансира и една нова идея за преместване на институциите. „За да може да се изнесе трафикът от централната част на града, е подходящо всички учреждения на държавната администрация да се преместят. Подходяща територия за подобно нещо е днешният терен на затвора, който няма място в почти широкия център на града“, коментира кандидат-кметът. 

Управленската програма на Трифонов включва също изграждането на нови пешеходни зони и нови площади. Според него ул. „Преслав“ може да се превърне в чудесна пешеходна зона, която да стига до гарата, а около Понеделничния и Кооперативния пазар да се обособят площади. „Крайно време е Рибната борса да се премести до морето, а на нейно място да има модерен площад“ аргументира се Трифонов.

По въпроса за Морската градина кандидат-кметът изтъкна, че ще работи за разширяване на т.нар. историческо ядро. Той се ангажира да направи ревизия на строителството в парка, както и да създаде фонд за купуване и отчуждаване на парцели. „Това е свързано с пълната забрана за строителство, която следва да бъде продължена. И общината трябва да даде възможност на собствениците, които искат, да си продадат на нея парцелите“, отбеляза Трифонов.

Той се ангажира да даде рамо и на бизнеса във Варна. Ще работи за намаляване на административния натиск от страна на общината и за редуциране на "ненужно високите" такси. Една от идеите му е да се създаде общинска агенция за инвестициите. Изграждането на ново пристранище и индустриална зона, както подкрепата на корабостроителния бизнес също фигурират в управленската програма на Трифонов.

Независимият кандидат за кмет засегна и темата „Максуда“. Той изтъкна, че не можем да бъдем нито културна столица, нито най-добрият град за живеене, докато ромската махала е в това състояние. „Подходите са най-различни, но основният е работа с ромите. Влизане в улиците, оправяне на инфраструктурата и канализацията. Здравеопазване - най-накрая да могат да получат адекватна спешна и неотложна помощ. Образование. Нулева толерантност към незаконното строителство“, бяха думите на Трифонов. Според него друго решение е изграждането на културни или спортни обекти около такива гета.

Трифонов пое ангажименти и в сферата на образованието и здравеопазването. Той обеща да разработи общинска стратегия за задържане на медицинските кадри във Варна, както и да съдейства за профилактични програми за социално значимите заболявания.

Що се отнася до образованието, независимият кандидат за кмет се ангажира в следващите две години и половина да построи 4-5 нови детски градини и да разшири няколко съществуващи, както и да реши спора между Математическата гимназия и училище „Захари Стоянов“.