Бюджетът на Варна бил ощетен заради спрените от Бозов сделки
Бюджетът на Варна бил ощетен заради спрените от Бозов сделки / ГЕРБ Варна

Все още няма решение за актуализация на общинския бюджет за 2013 г., заяви в предаването "Зала Пленарна" по Дарик Варна председателят на финансовата комисия към ОбС Тодор Балабанов. Слабостите в приходната част се дължали на спрените разпоредителни сделки с общинско имущество от временния кмет Христо Бозов. В същото време се появили извънредни разходи покрай строителството на басейн „Приморски” и детските градини във „Виница” и „Владиславово”. Балабанов беше категоричен обаче, че пари за инфраструктура до края на годината все още има.

„През следващата година очаквам по-балансиран бюджет. Приоритетите в него ще са инфраструктурните проекти - ремонт на улици и строителство на детските градини”, коментира Балабанов.

В следващия бюджет ще бъдат заложени пари и за издръжката на градски омбудсман. За този пост могат да кандидатстват всички варненци с висше образование. Комисия от общински съветници ще отсява подадените документи и ще предложи няколко номинации на местния парламент, който с таен вот и с 2/3 от подадените гласове трябва да определи омбудсмана. По подобна процедура, но с половината от гласовете на съветниците, ще бъде избран и неговият заместник. Двамата ще получават съответно по 90 % и 80 % от заплатата на председателя на Общинския съвет.

От думите на Балабанов стана ясно, че подписването на договора за доставка на новите автобуси за градския транспорт е въпрос на дни. Всеки момент се чакало становището на управляващия орган МРРБ.

Изключването на Марио Шиваров и напускането на Марина Карапетян, които станаха съветници на БАСТА, са имали сплотяващ ефект за групата на ГЕРБ, заяви нейният председател Тодор Балабанов. Той не очаква да има още отцепници. Поради здравословни причини колегата му Николай Стоянов ще се откаже от мандата си, а неговото място ще бъде заето от Николай Дочев.