/ Live.varna.bg
Девет дни остават до края на допитването, инициирано от Община Варна, за бъдещето на Дупката. Анкетата може да се попълни на специално създадения за целта сайт. 

Стартира онлайн допитването сред варненци за бъдещето на Дупката

На ideavarna.com всеки може да сподели мнението си за бъдещото предназначение на въпросното централно пространство между булевард „Княз Борис I” и ул. „Княз Александър Батенберг”,  ул. ”Воден” и ул. “Архимандрит Филарет”. Един от въпросите е свързан и с това за какво категорично не трябва да се използва това пространство.

Решават бъдещето на Дупката с международен архитектурен конкурс

Анкетата е съставена на база обработените мнения на специалисти от в областта на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. След обработване на резултатите ще бъде обявен международен конкурс за пространството.

Питат варненци за съдбата на Дупката

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом.

Прокуратурата проверява сделката за Дупката

В процеса на работа обаче били открити археологически пластове - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност - IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена.

Варненската Дупка вдъхнови съветник да измисли политически виц

Според учените, тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК)  излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях.

Каква е историята на варненската Дупка, струваща 43 млн. лв.

Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” е останало като грозна дупка  в центъра на града.