/ пресцентър
Навръх Цветница Горско стопанство „Варна” даде начало на Седмицата на гората, като организира засаждането на 1000 церови фиданки в землището на град Аксаково. В залесяването, което се проведе в неделното утро, се включи екип от Центъра за специализация и професионална подготовка по пожарна безопасност и спасяване - гр. Варна при Академията на МВР. Сред доброволците имаше също ученици от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио – Кюри” и стажант от Лесотехническия университет.

„Традиционният празник на лесовъдската колегия се отбелязва за 94-ти път. Тази година ДГС „Варна” стартира Седмицата на гората на един от светлите християнски празници, свързан с пролетта и зараждащия се в природата нов живот”, коментира директорът на горското стопанство инж. Иван Иванов. Той допълни, че съвместната инициатива на стопанството, което е част от Североизточно държавно предприятие, на РДГ-Варна и огнеборците е знак за доброто междуинституционално взаимодействие при опазването на зеленото богатство. „Предизвикателствата, пред които ни изправят горските пожари, изискват да бъдем рамо до рамо в трудните ситуации. Радвам се, че сме заедно и днес, когато засаждаме нова гора”, изтъкна инж. Иванов по повод участието на курсистите от пожарникарското училище. Той изказа специална благодарност и към учениците. „Високо ценим съпричастността на младите хора към каузата, защото това е гаранция, че и следващите поколения ще обичат и пазят природата. Стараем се да им предаваме своите знания и умения за грижите, които изисква гората”, каза още директорът на ДГС „Варна”.

До края на годината горските и ловни стопанства на територията на Варненска област предвиждат залесяването на 219 дка. На площ от 7925 дка ще се предприемат лесокултурни дейности за естественото възобновяване на горите – най-ефективният начин за опазване и развитие на ценния и устойчив генетичен фонд на местните видове. През 2018 г. предстои да бъде подпомогнат растежът на млади насаждения на площ от 1128 дка, а на други 35 дка ще се извърши попълване на култури. За да се създадат условия за подмладяването на горите, на територия от общо 4813 дка ще се разчисти храстовата растителност, с която са обрасли дървесните насаждения. По данни СИДП стопанствата във Варненска област планират и поддръжката на общо 17 км минерализовани ивици, които имат важна роля за локализирането и бързото потушаване на горските пожари.

Поредица от инициативи ще съпътства Седмицата на гората, която тази година преминава под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. В морската столица тя ще бъде отбелязана в партньорство с Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов”. Ученици от училището са изработили къщички за птици, които ще бъдат поставени на дървета в дворовете на детски и социални заведения, където през идната седмица служители на ДГС „Варна” ще засадят фиданки.

Утре е Ден на отворените врати в стопанството, а от 11 ч. предстои залесяване в Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“. В събитията, посветени на Седмицата на гората, ще се включат и пенсионирани служители в горския сектор, а след ученическата ваканция, на 12 април в Природен парк „Златни пясъци” ще се организира националната инициатива „Лесовъд за един ден”, която вече се утвърди като традиция и помага децата да се запознават с процесите в гората и с лесовъдските дейности.