500 бебета са проплакали след ин витро в Олимед
500 бебета са проплакали след ин витро в Олимед / invitro-olimed.eu

Около 500 бебета са се родили с помощта на ин витро процедура във варненската клиника за асистирана репродукция „Олимед” от нейното създаване през 1997-ма година досега. Благата вест съобщи в ефира на Дарик Варна управителят на лечебното заведение д-р Маргарита Монастирска. Всеки месец специалистите в него правят около 20 ин витро цикъла, а успеваемостта е 22,22 процента. Към метода трябва да се пристъпи, ако жената е над 30-годишна и не е успяла да забременее след 1 година редовен полов живот, разясни д-р Монастирска. За успешното му прилагане е важно да се открие точният вид стерилитет и в кого е причината. Много често проблемът се крие и в двамата партньори, а най-срещани фактори за безплодие са възпалителните и ендокринните заболявания, обясни д-р Монастирска. Тя разкри още, че случаите на стерилитет се увеличават заради ниската възраст, в която младите започват да водят полов живот без да са достатъчно информирани за риска, който крие той. Начинът на хранене и на живот като цяло също влияят на способността на забременяване. „Хората живеят в стрес, неспокойни са, несигурни, страхуват се да създават семейства. Когато това стане, нямат средства да отгледат деца. Всичко това оказва негативно влияние”, коментира управителят на „Олимед”.

Според д-р Монастирска от особено значение за правилното протичане на процедурата ин витро е причините за безплодието да се дефинират още в самото начало. Не бива да се пренебрегва и ролята на психологическия фактор, смята специалистът. Често се случва, след като двойката се успокои при изкуствено осеменяване или осиновяване да има свое дете, заченато по естествен път. Една от основните причини за стерилитет е и затлъстяването. „Дори имаме клауза да отказваме процедури на двойки с проблемно тегло, тъй като се налага хормонално лечение. То допълнително вдига килограмите, а с това още повече се затруднява оплождането”, обясни специалистът.

В „Олимед” се приемат документите на всеки, който иска да стане родител с помощта на клиниката, въпреки че има и пациенти, пред които няма никаква перспектива. Не се отказва и на по-възрастни жени, които имат желание да станат майки. „След изследвания се преценяват шансовете на пациентките и точно и ясно им се обяснява как стоят нещата. Има хора, които са готови да опитат, въпреки липсата на сигурност и нищожния шанс за успешна процедура”, казва д-р Монастирска.

Според нея трите опита, които държавата плаща за ин витро, са напълно достатъчни, стига да се вземат своевременни мерки. Един опит срува 5000 лв, но в някои случаи, като оперативната методика за добиване на сперматозоиди например, се налага доплащане от 2-3000 лв, посочи гинекологът.

Ако мъжът не може да осигури активни сперматозоиди за оплождането, те се взимат от донори. От един се допуска оплождане на различни жени, но в определени граници. Когато се получат 3 здравородени деца, той спира да е донор, разкри д-р Монастирска. Според нея слабо място у нас е липсата на ясен механизъм за контрол и регулация на донорството на сперма.

Специалистът е на мнение, че Здравната каса не бива да поема разходи за ин витро процедури, тъй като това е строго специфична дейност, а стерилитетът е сравнително малка област в медицината. В световен план от безплодие страдат 3 процента от двойките. У нас от 2009-та година до момента записаните и чакащите одобрение за лечение са над 12 хиляди. 30-40 на сто от пациентите на клиника „Олимед” са варненци, останалите са от цяла Североизточна България, каза още д-р Монастирска.
Тя обясни многото близнаци и тризнаци, които се раждат след ин витро, с големия брой поставени ембриони, гарантиращ по-голяма успеваемост.

„Радостта на родителите е еднакво голяма, ако са се сдобили с дете по естествен или изкуствен път. При нас обаче е по-различно от колегите в родилните отделения. Ние треперим над бременността на всяка родилка, заченала ин витро, и всеки положителен тест за бременност за нас е голям успех”, сподели управителят на „Олимед”д-р Маргарита Монастирска.

Повече за метода ин витро, дейностите в клиниката за асистирана репродукция "Олимед" и медицинския й екип можете на намерите ТУК.