20 евреи, преживели Холокоста, членуват в Шалом Варна
20 евреи, преживели Холокоста, членуват в Шалом Варна / DarikNews.bg, архив
20 евреи, преживели Холокоста, членуват в "Шалом" Варна
70967
20 евреи, преживели Холокоста, членуват в "Шалом" Варна
  • 20 евреи, преживели Холокоста, членуват в "Шалом" Варна

Във варненската организация на евреите „Шалом“ членуват 160 души, от които 20 са оцелелите от Холокоста. Това сподели за Дарик председателят на организацията Олег Калдерон по повод годишнината от спасяването на българските евреи.

„Тези 20 човека още  помнят какво се е случвало в страната тогава и как са успели да оцелеят. Някои от тях са родени във Варна, други са били принудително изселени по време на войната и са останали на територията на града и до ден днешен. В момента най-възрастният  от тях е на 95 години“, коментира Калдерон.

„Шалом“ е регистрирана като културно-просветна организация през 1990 г., след като наследява създадената през 1922 г. конфедерация, която носи името Консистория, и образуваната през 1944 г. „Обществена културно-просветна организация“. Целите и задачите, които си поставя, са запазването на културните традиции на евреите и представянето им на широката общественост. За целта от варненския клон на организацията вече 15 години правят концерт - „Шалом и приятели“, в който участие вземат родни и чуждестранни дейци.

Тази година Регионалната организация на евреите във Варна не е подготвила специални мероприятия за почитане на жертвите от Холокоста и отбелязването на годишнината от спасяването.

„Мащабни събития имаше през 2013 г., когато се навършваха 70 години от събитието. Тогава изградихме паметник, който се намира пред Историческия музей и цели да покаже благодарността на еврейската общност към българския народ. Тази година се събрахме в тесен кръг и почетохме загиналите и героите“, разкри председателят на „Шалом“ Варна.

На 10 март 1943 г. се дава началото на процеса за спасяването на българските евреи. Тогава пловдивският митрополит Кирил, който впоследствие става български патриарх, и Софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери. До края на май 1943 г. България успява да осуети изпращането на 50 000 евреи в лагерите на смъртта.