10 навика, които вредят на колата
10 навика, които вредят на колата / Дарик Варна, архив

Всеки шофьор знае колко са важни навременната смяна на маслото, подходящите гуми и здравите ремъци. Тези и още няколко основни неща ни позволяват да осигурим надеждна работа на автомобила в течение на много години, припомнят от Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

Стилът на каране обаче също оказва съществено влияние на колата. Дори опитните шофьори имат някои вредни навици, водещи до нежелано износване на отделни компоненти от автомобила.

Ето и десет често срещащи се грешки, които могат сериозно да навредят на превозното ви средство:

1. Дясната ръка върху скоростния лост
Ако не сте любител на състезателното каране в градски условия и не ви се налага непрекъснато превключване на предавките, то нямате никаква причина да държите ръката си на лоста за скоростите. Това действие води до излишно натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията и от там - до тяхното по-бързо износване.

2. Неизползване на ръчна спирачка
Пренебрежителното отношение към ръчната спирачка е доста често срещано явление при водачите на МПС-та. Този навик води до износване на един малък "заключващ" компонент в трансмисията, който не е скъп, но смяната му е доста сложна. Освен това неизползването на ръчната спирачка често води до клеясване на металните въжета и точно когато наистина ви потрябва, тя може да не проработи.

3. Превозване на излишни товари
Най-вероятно вие не управлявате автомобил от марката Lotus, но безсмъртната фраза на Колин Чапмън "Опрости максимално колата, след което я олекоти" е абсолютно вярна за всеки един автомобил. Това не означава да премахнете шумоизолацията в купето или пък да демонтирате задната седалка. Просто извадете от багажника излишните вещи. Допълнителното натоварване оказва негативно влияние, както на разхода на гориво, така и на окачването, и на накладките.

4. Малко количество бензин в резервоара
Ясно е, че пълненето на гориво "до горе" не е по джоба на всеки от нас. Не са малко водачите на автомобили, които редовно зареждат за по 5-10 лева и количеството гориво в резервоара винаги е на критичния минимум. Тази политика обаче може да доведе до доста скъпоструващ ремонт. Много от съвременните горивни помпи са потопени в горивото и по този начин се охлаждат. Прегряването им при липсата на достатъчно гориво води до по-бързото им износване. Четвърт резервоар определено предотвратява този проблем.

5. Често ускорение и рязко спиране
Обяснението на този навик и вредите от него са елементарни. Подавайки често "газ до дупка" е забавно занимание, но освен, че в много ситуации може да се окаже опасно, пряко влияе на разхода на гориво. Внезапното и често спиране пък износва накладките и спирачните дискове. Ако внимателно следите пътната обстановка и предвиждате нещата, тези два вредни навика могат да бъдат сведени до минимум.

6. Форсиране на студен двигател
В нашето забързано ежедневие много често сутрин "палим" колата и моментално потегляме с "мръсна газ". Добре е обаче човек да си предвиди 1-2 минути повече, за да може през това време мотора да поработи на празен ход. Това помага, както за загряването му, така и за правилната циркулация на маслото в него. Самото форсиране на двигателя, независимо в какъв режим е той пък води до резки промени в температурата вътре в него, което от своя страна оказва негативно влияние на доста от компоненти в агрегата.

7. Левият крак върху съединителя
Да се стои на светофара с натиснат съединител е оправдано, но само ако сте на писта със състезателен автомобил. Иначе, наистина ще загубите малко време при потегляне, но то е минимално и може да ви спести доста главоболия в последствие. Продължителното натискане на левия педал води до по-бързото износване на съединителя, а при много от съвременните автомобили той върви в комплект с маховик и нещата стават много, много солени.

8. Превключване от първа на задна в движение
Много често, когато маневрираме в тесни пространства превключваме от задна на първа предавка и обратно, без колата да е приведена в пълен покой. Ако се избавите от този вреден навик, ще е много добре за вашия автомобил. Това действие води до изключително сериозно натоварване на трансмисията, която е принуждавана рязко да работи в противоположното направление. Ако искате да я запазите по-дълго - не го правете.

9. Продължително спускане със спирачка
Когато се спускаме от някоя планина с автомобила си, много често го укротяваме само със спирачката. Продължителното натискане на спирачката при спускане по планински път обаче води до износване на супортите, което съвсем не е най-главното в случая. По-проблемно е когато дисковете прегреят, защото тогава сцеплението им с накладките е съвсем различно или иначе казано спирачките могат да откажат. Съветът ни е колкото може по-често да използвате т.нар. моторна спирачка.

10. Игнориране на предупреждаващите индикатори
Не са малко тези от нас, които пренебрегват разни шумове в автомобила. А не трябва. Всеки необичаен шум ни подсказва, че може би нещо в колата не е наред. Така че побързайте да изясните причината за него, иначе тя сама ще ви се изясни, но в най-неподходящия момент. С други думи, проверявайте по-често основните възли и агрегати в колата си.