/ iStock/Getty Images
Ученици от три гимназии в Попово се обучават в електронна среда от разстояние.

Въвеждат „зелени коридори” в Търговище, учениците се връщат в клас

От днес онлайн часовете си провеждат учениците на Професионалната гимназия по селско стопанство, а от края на миналата седмица присъствената форма бе заменена и в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост /ПГТЛП/ и в Профилираната гимназия "Хр. Ботев", потвърдиха директорите им.

"Заради повишаване на броя на заболелите ученици с грипоподобни симптоми, решихме да поискаме промяната", каза директорът на ПГСС Теменуга Тодорова. Отсъстват над 16 процента от учениците, двама са карантинирани.

Петимата са отсъстващите учители - трима с грипоподобни симптоми и по един с коронавирус и карантиниран. Учебният процес за 436 ученика ще е в електронна среда до 27 ноември.

30 нови случаи на коронавирус в област Търговище и две жертви

Директорът на ПГТЛП Каролина Христова-Маркова посочи, че отсъстват заради грипоподобни симптоми 20,4 на сто от учениците и 25,9 на сто от преподавателите. Поискано е учебният процес за 305 ученици да продължи онлайн до 27 ноември. "Целта ни е да запасим здравето на децата и колегите.

"При обучението от разстояние в електронна среда се включват дори и преподаватели в болничен, докато при присъствената форма това е невъзможно", допълни Маркова.

От петък онлайн се обучават и 286-те възпитаници на Профилираната гимназия в града, които са от общините Попово и Опака. Искането на директора Атанас Атанасов е тази форма да продължи до 30 ноември, включително.

"С грипоподобни симптоми са били 18 процента от учениците и петима от общо 25-те преподаватели. Имат и трима карантинирани ученика. Библиотекарката на учебното заведение вече е преболедувала COVID - 19, в болничен е до 1 декември, поясни директорът Атанасов.
БТА