/ iStock/Getty Images
Да бъдат възстановени присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование, груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица, както и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие. Това е решено на онлайн заседание на Областния координационен щаб за борба с COVID-19 в Търговище.

30 нови случаи на коронавирус в област Търговище и две жертви

Създава се алгоритъм за действие в образователната система на територията на областта, който регламентира възможността началникът на РУО да представя доклад до министъра на образованието и науката при постъпило предложение от директор на училище за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) за учениците от прогимназиален и/или гимназиален етап.

За ограничи разпространението на COVID-19 в региона се въвеждат допълнителни по-строги противоепидемични мерки. Те ще са в сила от 13 до 30 ноември. За безопасно пазаруване в търговски обекти се въвеждат т.нар. "зелени коридори" за времето от 9:00 до 11:00 часа, от които могат да се възползват хората над 60-годишна възраст и хората с хронични заболявания.

Черен рекорд: 2 243 нови случая на COVID-19, 42 души починаха

Остава в сила забраната за посещения на дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. За всички други заведения за хранене и развлечения се въвежда вечерен час на работа, който е до 23.30 часа.