среща земеделци
среща земеделци / Dariknews.bg
Девет нормативни акта се обединяват в Закон за агрохранителната верига. Той е първа стъпка към приемането на норми, които да гарантират качествената храна, обясни в Стара Загора председателят на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание Мария Белова на среща със земеделски производители от всички сектори.
 
Общата цел на настоящия проект е да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и националните мерки в областта на агрохранителната верига, чрез актуализиране на националната правна рамка, която да обединява цялата дейност по агрохранителната верига в нейната цялост като един непрекъснат процес. Специфичната цел на законопроекта е да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите и прилагането на интегриран подход на контрол по цялата агрохранителна верига.
 
Предстои Законът за агрохранителната верига да бъде приет на второ четене в Народното събрание.
 
Освен проектозакона, на форума бяха дискутирани новостите в сектора, както и перспективите в него, отварянето на предстоящите мерки в сектора. Обсъден беше и Законът за розата, а Белова припомни, че документът бе приет след пълен консенсус на бранша и МЗХ.
 
„Проведохме 23 работни срещи, на които розопроизводители и розопреработватели поставиха своите искания и смятам, че отговорихме максимално на очакванията им. Въпрос на време е да установим дали има законодателни пропуски и как ще работи този Закон”, посочи председателят на ресорната комисия в Парламента.
 
Друга тема на срещата бе Законът за ветеринарномедицинската дейност, в който има промяна в начина на регистрация на т.нар. лични стопанства.
 
Инициативата за работната среща в Стара Загора е на народните представители Радостин Танев и Борис Кърчев от ГЕРБ.