Завишиха данъка върху недвижимите имоти
Завишиха данъка върху недвижимите имоти / DarikNews.bg

От 1,25 на 1,45 промила се завишава данъка върху недвижимите имоти, решиха общинските съветници. При закупуване на недвижим имот вече ще се заплаща данък в размер на 2,5 промила на хиляда, при досегашните 1,6. Въпреки това налогът остава доста по-нисък в сравнение с другите общини, мотивира се кметът Живко Тодоров.

Необходимостта от съфинансиране в размер на 4 млн. лева за големи проекти -Регионалното депо за битови отпадъци, обновяването на инфраструктурата по проект „Зелена и достъпна градска среда", Транспортния и водния проект, новите ограничения по закона за публичните финанси и необходимостта от равнопоставеност с другите данъчни субекти в страната, бяха сред посочените мотиви за увеличението.

Допълнително събраните средства ще се вложат в ремонтни дейности в кв. „Три чучура-север". „Парите ще се върнат при хората под формата на нова инфраструктура", обеща кметът Живко Тодоров.

Групата на БСП няма да подкрепи предложението, тъй като не сме съгласни да се налагат грешни принципи на управление, заяви председателят на групата Илия Златев. „До сега не е било коментирано, че изпълнението на европроектите ще бъде съфинансирано чрез вдигане на данъци.Явно се разширихме повече отколкото ни позволяват нашите финансови възможности", посочи Златев и изрази тревога, че данъчната тежест върху хората става все по-непоносима.

След 17 изказвания и час и половина дебати предложението бе прието с 33 гласа „за", 11 против и двама се въздържаха от мнение.