благодатен огън
благодатен огън / община Стара Загора
Променя се програмата на богослуженията, които ще бъдат отслужени от Старозагорския митрополит Киприан, по време на Страстната седмица. С цел спазване на изискванията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, част от тях ще бъдат изнесени на площада пред община Стара Загора.

Литургията за Лазаровден остава в храм „Св. Троица“, а всички останали служби ще бъдат в Катедралния храм „Св. Николай“. Вечерните богослужения се изместват с час по-рано, вместо в 19:00 часа, ще започват в 18:00.

На Велика Събота, в 23:15 часа, от Катедралния храм „Св. Николай“ ще тръгне литийно шествие до площада пред общината, където в 23:30 часа е началото на Великденското (Пасхално) богослужение и раздаването на Благодатния огън. В полунощ Старозагорският митрополит Киприан ще отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Христовото Възкресение.

На 19 април, Възкресение Христово (или т. нар. Второ Възкресение), в 10:45 часа отново ще тръгне литийно шествие от Катедралния храм „Св. Николай“ до площада пред общината. В 11:00 часа там ще се отслужи Пасхално богослужение по време, на което Светото Евангелие се чете на различни езици.

Митрополит Киприан призовава миряните да останат по домовете си и да се възползват от възможността за участие в службите чрез прякото им излъчване в социалната мрежа, а тези, които са на площада или в храмовете да поддържат лична хигиена, да ползват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.