Уникална Чудомирова реликва пази казанлъшки дом
Уникална Чудомирова реликва пази казанлъшки дом / Деляна Бобева , предоставено от Цветнин Станчев

Лично изработената ръчна покана за годежа на Димитър Чорбаджийски -Чудомир с неговата годеница Мара Чорбаджийска пази учителят по английски Цветнин Станчев.

Поканата, заказчливо и по Чудомировски надписаната като "ПУТ-КА-НА" е с размери 80 см на 40 см , изписана е върху дебел пожълтял картон и и е облечена в дървена рамка, пригодена за окачване на стена.

Самия надпис на ПУТ-Ка-НА-та е оформен дъгообразно, под две сърца , пронизани със стрела и два огромни змея, лично изрисувани с присъщото намигане на четката от самия Чудомир. В десния долен ъгъл на ПУТ-Ка-На-та, която е тип покана за ергенско парти с приятели, е залепена под формата на панделка бяла връзка от обувки. В долния край, под финалните думи на поканата е изрусвано приседнало дяволче на възглавница.

От закачливия текст на ПУТ-КА-НА-та , която съвсем умишлено е изписана по този начин с цел "путканване" на аверите на закачливия туриец, става ясно, че на 19-ти март вечерта , 1921 година той кани своите приятели, деликатно и изписани поименно и лично, но с техните прякори и зевзешки имена, "Довечера, 19-ти март, масово елате на моя годеж. За да чуетe буйната реч на моя приятел Виното и дружно и с пълни ръце да протестираме, че суджука толкова се вдигна. . т.е вирнал, че няма да имаме мезе "., пише в уникалната покана на Чудомир.

Сред адресатите на "путканата" са Нона Спринцовкова Тинктурова, барон Танцьорски фон Диги йок, Леда Мина фон Монголиум, / зад която се крие името на Минка Стойнова, съпругата на единия от братята фабриканти-Стайнови- Маньо, основали текстилната фабрика в Казанлък и брат на бащата на композитора Петко Стайнов. Сред "путканените" от Чудомир на годявката му са и Мис Райнхол фон Чардаш, контеса Гана Щраси праси Махленска, Донка фон Дългокракова, граф Лемофан тамбура Тамбуров, Генчо дел Болт Балкански и други, общо 17 човека.

От поканените на първо място в списъка е бабата на учителя по английски Цветнин Станчев- Нона Спринцовкова Тинктурова- с истинскои име Нонка Станчева. Тя е била първата аптекарка в Казанлък, завършила специално училище. Нонка Станчева е родом от Карловско, но във времето, в което е част от приятелския кръг на Чудомир и първа сред поканените на годявката му , вече е била съпруга на Емануил Станчев- дядо на Цветнин Станчев, който пази сега ценната реликва.

Емонуил Станчев е бил един от големите приятели на Чудомир, известен търговец на парфюми, чийто дюкян се е намирал в центъра на Казанлък, на мястото, където сега е едноименния хотел. Емануил Станчев е и сред първите актьори в театралната трупа на казанлъшкото читалище. Той и Чудомир са срес приятелите на богатите розотърговски фамилии по онова време в Казанлък- Орозови и Шипкови. Емануил Станчев умира през 1949 година.

От запазената от учителя Цветнин Станчев "путкана" става ясно , че началото на годявката,е "точно без край" , а "краят - точно без начало". Всеки един от поканите е помолен да остави личиня си подпис срещу името на "путканата", като свидетелство, че е уведомен и ще присъства.

Уникалната и без аналог "путкана" за Чудомировия годеж става притежание на учителя Станчев , след смъртта на неговата баба Нона Станчева. Малко преди да се спомине, тя прави дарение на тримата си мвнука, като за Цветнин, който носи половината от нейното име, тъй като екръстен на двете си баби- на Цвета и на Нона, остава именно тази оригинална покана и семейна реликва, тъй като бил най- артистичният внук от фамилията. Баба Нона Станчева умира на 1-ви ноември 1970 година, докато внукът Цветнин е войник. Оттогава до сега Цветнин пази скъпата реликва.

За първи път той я показа преди дни, в първата изложба на реликви от Розовата долина, организирана от ученици от ХГ "Св.св. Кирил и Методий". Признава, че интересът към реликвата е огромен, имал и предложения да я даде на търг или да се откупи от дузина музеи. За мен този спомен от баба няма цена, категоричен е учителят Станчев, който тези дни се радва на грейналите лица на своите учиници, при първият им досег с романтиката и нравите на едно друго време.