психолог
психолог / netinfo
камера
95175
камера
  • камера
Едва за 60 лева може да бъде закупена камера с карта памет. Такова записващо устройство откриха в дамската тоалетна десетокласнички в четвъртък следобед в старозагорската Математическа гимназия „Гео Милев”. Смутените момичета от 10Г клас свалили камерата, монтирана върху закачалка, на нивото на корема. Опитали се да видят колко и какъв запис има, но не успели. Предали устройството на зам.-директора, а в петък той го представил на директора на училището Николина Куличева, която била в тридневен отпуск.

Случаят придоби гласност най-напред в социалната мрежа, а възпитаници на училището изразили притеснение, че той може да бъде потулен. Голяма част от тях и представители на училищното настоятелство обаче смятат, че действията на ръководството са правилни. На това мнение е и училищният психолог Дима Петкова, която е най-близо до вълненията и притесненията на подрастващите.

Продължава разследването за камерата в училищна тоалетна

Тя определи случаят, като шокиращ за всички. „За 14 години практика се сблъсквам за първи път с подобен казус, но никой не е застрахован, защото подобно нещо може да се случи на всяко място”.
 
В училището има постоянно видеонаблюдение, трудно външен човек може да влезе незабелязан. Факт е обаче, че бе открита камера, факт е, че някой брутално е нахлул в личното пространство на подрастващите момичета. „Веднага разговарях с тези ученички, които са открили устройството. Имаше и притеснени деца, които се страхуваха дали са попаднали в кадрите. Влизах в различни класове, обяснявах, разговаряхме, колегите учители също, с тях държим обратна връзка. Родители с мен не са се срещали, но са се обаждали по телефона.

За съжаление, случаят беше разгласен най-напред в социалната мрежа, а на следващия ден някаква вълна потегли, децата се бяха събраха в междучасие, но директорът съобщи на всички, че подобно устройство е намерено и са предприети необходимите мерки. Учениците и училищното настоятелство смятат, че действията на ръководството са правилни”.

МГ
netinfo

 
Учебните занятия в гимназията днес са спокойни. Кой и защо е поставил записващо устройство в дамската тоалетна, трябва да установят разследващите. Психологът Дима Петкова се надява той да е действал необмислено, първосигнално. Според нея, авторът на деянието чисто психологически е искал да бъде забелязан,  да разчупи зоната си на комфорт.
 
Полицията е образувала досъдебно производство, камерата е иззета и има назначена техническа експертиза, разпитани са свидетели, очаква се следобед да бъде назначен и наблюдаващ прокурор.
 
Училищният психолог и голяма част от учениците обаче не искат този случай да бъде нищен в общественото пространство като единственият, с който да се свързва името на гимназията.

„Тук се случват непрекъснато хубави инициативи, благотворителни каузи, ученици и учители печелят призови места. Но, уви за тях никой не тръби във ФБ с такава сила и мощ, с каквато по този случай. Ученическият съвет обмисля да покани на свое заседание всички онези хора, днес оплюват името на училището ни. Да се уверят, че тук се случват хубави неща”, споделя Дима Петкова.
 
Целият разговор с нея може да чуете в прикачения звуков файл.