Такса смет поскъпва от догодина
Такса смет поскъпва от догодина / netinfo

"Вероятно ще има поскъпване на такса смет от догодина. Все още не можем да кажем с какъв процент, но сумата ще бъде социално поносима", коментира в Стара Загора заместник-министърът на Околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Той заедно с директора на Дирекция „Управление на отпадъците" в МОСВ Мария Нинова, експерти на министерството и на РИОСВ Стара Загора участваха в четвъртата среща с представители на общините Пазарждик, Сливен, Бургас и Стара Загора.

След 16 юли всичките 203 общински депа в страната трябва да прекратят експлоатация, според поетите от България ангажименти пред ЕК.

Заместник-министърът на Околната среда и водите Чавдар Георгиев обясни, че все още не са изградени всички станциите за съхранение на битови отпадъци  "От  планираните регионалните 55 инсталации към момента в страната има готови 30", уточни Георгиев.

По Оперативна програма "Околна среда" са отпуснати около 306 милиона лева за доизграждане на 25-те регионални депа. До тогава остава въпросът кой ще поеме увеличените транспортните разходи на общините по извозването на битовите отпадъци. Разходите на общините ще се намалят, ако се манали количеството на транспортираните отпадъци. За тази цел от Министерството на околната среда и водите е изчислило, че с от 20 до 30% ще се намали обема на боклука, ако битовите отпадъци се събират разделно. В Община Стара Загора има разположени около 300 контейнера са разделно събиране. Въпреки това увеличените разходи по извозването на боклука след 17 юли са сериозни."Изчислили сме, че транспортирането на битовите отпадъци до депата в Хасковското село Гарваново и Пловдовското село Шишманци ще струва на Община Стара Загора 1 милион и 900 хиляди лева само за половин година", заяви кметът проф. Светлин Танчев.

Според заместник-министъра общото увеличение на разходи за събиране и извозване на сметта за общините ще е 6 милиона лева годишно.

Чавдар Георгиев уточни, че не е решен въпросът с финансирането и размера на допълнителните субсидии, които ще поолучат общините за увеличените транспортни разходи за боклука. 121 са общините в страната, които на този етап остават без регионални депа за отпадъци.

В четвъртък е последната от серията консултации с общините, след което МОСВ ще трябва да направи подробен план за работата на всяка една от тях с извозването на боклука.