Старият-модерен първи май
Старият-модерен първи май / netinfo
На 1 май се отбелязва Международният ден на труда. На този ден през 1886 година в САЩ започва масова стачка на над 300 000 работници в подкрепа на въвеждането на 8 часов работен ден. Впоследствие 1 май е световно утвърден като международен ден на труда. През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890 г.
В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се отбелязва официално всяка година. Днес първи май е официален празник в различни държави, сред които Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.

Първи май обаче не е само една вехта празнична дата от календара у нас и в чужбина. Има си и модерен вид, като за 2008 година. “Първомайски оферти” за почивка и отдих предлагат от туристически агенции и рекламни сайтове. Така хотелиерите сладко канят трудовите хора в стилни почивни бази, със СПА процедури и всякакви екстри. Въпреки това обаче има и такива, които не гледат на Първи май като възможност за почивка и за разходки до екзотични места, а просто възприемат празника като Ден на трудовия човек. На други пък не им трябва стимул за Първи май, тъй като и без друго са родени на този ден. Съществува и една категория, която гледа с лоши очи на празника. Това са хора с по-демократично мислене, които не почитат Международния ден на труда, защото го свързват основно с наперено маршируване, с работнически песни и със скучните речи на държавниците.

Всеки разполага с лична свобода на мислене, но празникът не може изцяло да бъде заличен. Най-обикновеният пример за неговото съхранение до 2008 година са улиците “Първи май”, по които ежедневно минаваме, има и оцелели предприятия от соцминалото с това наименование. В Пхенян съществува дори стадион, кръстен на бележитата дата. Стадион “Първи май Рунградо” е разположен на остров Рунга. Монументалното съоръжение е завършено на 1 май 1989 г. Денят на завършването на стадиона съвпада с международния ден на труда, откъдето идва цялостното му наименование. Първи май е съхранен и в българската поезия. Христо Смирненски написа едноименното стихотворение. Ето кратка част от него:

“Да стихнат трепетните грижи,
о, морни братя и сестри,
и отдих свят да зацари

в прихлупените мрачни хижи.
И нека в тях да възсияй

усмивката на първи май!”

Спокоен и лъчезарен ли е първи май през 2008? “Трепетните грижи” няма да стихнат за близо 280 души от цигарената фабрика “Слънце Стара Загора БТ”, които в началото на този месец излизат на трудовия пазар. Като цяло три масови съкращения на работещи в старозагорските предприятия ще бъдат извършени до края на годината, съобщиха от Бюрото по труда. Освен тютюневите работници, на пазара на труда отиват и 86 служители от Военното окръжие, а също и 800 – от ДЗУ. Повече от 9 700 са регистрираните безработни през месец март в Старозагорска област. За тези близо 10 хиляди души няма как да грее “усмивката на първи май”. Празникът на труда в Стара Загора трудовите хора посрещат с липса на работа. И то..не защото са неТРУДолюбиви, а понеже икономическите обстоятелства са такива.

Но..такъв е модерният Първи май! Да ни е честит!