Стара Загора
Стара Загора / община Стара Загора
Стара Загора е в челната десятка в престижната класация за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, проведено от fDi Magazine – издание на Файненшъл Таймс за преки чуждестранни инвестиции.

Градът ни излиза начело в категорията на малките региони с население не по-малко от 1.5 милиона жители и заема за втори път тази позиция след класацията от 2018-2019 година.

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2020/21, изданието fDi Intelligence на Файненшъл таймс използва данни, събрани чрез специалните й онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets.

В проучването Стара Загора беше представена от екипа на АРИР – Стара Загора.

Събраната информация е за 505 локации, за сравнение в изданието 2018/19 те бяха 489. Градовете този път са 319; регионите 148; 38 местни производствени консорциума.

Критериите и тази година са разпределени в пет отделни категории: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда. Всеки участник може да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на fDi Intelligence, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 10 март в Кан, Франция. Обичайно церемонията събира над 80 участници от различни държави – кметове, инвеститори, агенции за инвестиции/развитие. Очаква се да има представители на Стара Загора, които да използват и възможността за контакти и представяне на инвестиционния потенциал в града и региона.