/ областна администрация Стара Загора
Ситуацията в Старозагорска област по отношение на коронавируса е била най-тежка през второто тримесечие на годината.
 
На 4 април е регистриран пик от 669.4 заболели на 100 000 души. Пикът е продължил до 22 май, когато областта влиза в оранжевата зона на заболеваемост.
 
След 22 юни заболелите от COVID-19 са по-малко от 20 на 100 000.
 
За 3-месечния пиков период, обхващащ април, май, юни, от коронавирус са починали 289 души. Общият брой на починали от пандемията в Старозагорска област до този момент надхвърля 900 души.

В ДКЦ-1 в Стара Загора продължава ваксинацията

Данните станаха ясни на заседание на част от Областния медицински съвет в Стара Загора.
 
Изоставащата имунизация на населението бе другата основна тема, която бе обсъдена, а от РЗИ потвърдиха, че разполагат с  достатъчни количества от всички видове ваксини, одобрени за ползване у нас, но интересът към имунизацията е слаб.
 
В областта процентът на ваксинираните е около 18-19.
 
„Хубаво е, че в България заболеваемостта спадна. Така нареченият “индийски“ щам обаче върлува около нас и в края на август и началото на септември очакваме заболеваемостта отново да се покачи.

Точно затова моментът сега, в месеците с ниска заболеваемост, е изключително благоприятен за поставяне на ваксина. Разкрили сме достатъчно имунизационни пунктове в цялата област. Готови сме с мобилния кабинет да достигнем буквално до всеки трудно подвижен човек, който желае да се ваксинира“, каза д-р Перчемлиева.
 
Само в 44 училища и в 26 детски градини в Старозагорско директорите са се имунизирали срещу коронавируса. Броят на училищата, в които 70 % от персонала е ваксиниран, е едва 3, а детската градина е само една.
 
В 87 училища от областта ваксинираните педагогически и непедагогически кадри са под 30%. Данните от анкетата показват, че на първо място като причина за отказ от ваксинация учителите посочват страха от негативни странични ефекти. 
 
Решено беше да се проведе среща с неформални лидери и религиозни водачи от ромските общности и със здравни медиатори с цел засилване на интереса към ваксинирането. Към момента процентът на имунизираните в ромските квартали жители клони към нула.
 
Участниците в медицинския съвет посочиха още, че трябва да се разшири медийната кампания включително и по места, с цел убеждаване на населението от необходимостта от имунизация.
 
областна администрация Стара Загора