Скелет на вградено в Ески джамия дете откриха археолози
Скелет на вградено в Ески джамия дете откриха археолози / Дарик - Стара Загора
Скелет на вградено в Ески джамия дете откриха археолози
21601
Скелет на вградено в Ески джамия дете откриха археолози
  • Скелет на вградено в Ески джамия дете откриха археолози

Няколко гроба във вътрешността на Ески джамия са открили археолози от Регионалния исторически музей.

"Една част от погребенията са извършвани след като вече християнската църква, която лежи в основите на Ески джамията, е била разрушена", каза в интервю за Дарик радио археологът  Димитър Янков.

Става въпрос за християнски погребения, от втората половина на 14-ти век, когато от храма са останали само руини.

"Сега се доказа една наша теза, че след разрушаването на църквата теренът се е използвал за некропол", обясни Димитър Янков.

Сред откритията на археолозите е и скелет на дете, вградено в стените на Ески джамията.

"Проучихме един малко необичаен за нас гроб. В олтарната част на черквата, където е била изградена курбанджийска яма, открихме скелет на дете. То е било погребано с лице на север, тялото е повито, а ръцете са вдигнат", разказа археологът Янков. Положението на тялото показва, че погребението не е извършено според християнския обред По-интересен обаче е фактът, че под и над трупа на детето са изсипани камъни. Това подсказва, че става въпрос за т.нар. "вграждане" в строежа на починало дете. Димитър Янков отхвърля вероятността това да е жертвоприношение заради изграждането джамията.

"Под скелета на детето открихме и яма, в която има безразборно насипани строителни материални. Явно това е останало от по-стара сграда на това култово място. Намерихме и фрагменти от стенописи, които предхождат изграждането на черквата. Само можем да гадаем каква е била тази сграда - дали останки от езическо светилище или от някоя раннохристиянска базилика", коментира Янков.  

Разкритията на археолозите обаче не спират до тук. В централната част на християнския храм е открит и овъглен скелет на мъж.

"Любопитното тук е, че можем да говорим за едно погребение с опалване на гроба. Починалият е бил християнин и вероятно е погребан точно преди да се построи черквата, защото се намира в средата на нейния под", уточни Димитър Янков.

Той и екипът му очакват да открият и антични гробове, защото култово място на Ески джамията "лежи" върху един от некрополите на Августа Траяна.

Заедно с археолозите от Регионалния исторически музей по разкопките в Ески джамията работят и доброволци от Международната археошкола "Балканска наследство".

Изследователската дейност по джамията в центъра на Стара Загора се възобнови след като от Министерството на културата отпусна средства за археологическо проучване във вътрешността на черквата.

Всъщност мястото е уникално с това, че има надграждане на храмове от различни религии през вековете. Началото поставя откритата в източния край на джамията тракийска култова яма. Над нея се е издигала християнската черква, а след края на 14-ти век е построен и мюсюлманския молитвен дом.

Идеята на Министерството на културата е Ески джамията да се превърне в единствения в България, а може би и в Източна Европа, Музей на религиите.

Какво още сподели за Дарик археологът Димитър Янков, чуйте в прикачения звуков файл.