Павлина Делчева
Павлина Делчева / личен архив
Едни от най-често поставените от старозагорци въпроси до обществения посредник Павлина Делчева, са свързани с хора, които имат запор на заплата, запор на банкова сметка, предстоящ опис на имущество, възбрана на апартамент и предстояща продажба. От началото на годината до сега техният брой е 12.
 
„В 90% от случаите не може да се направи нищо, освен да потърсим начин за преговаряне или удобен за гражданина вариант за  разсрочено плащане, т.е. да излезем от ситуацията, която така или иначе вече е създадена.
 
Разбира се има и случаи, при които можем да реагираме и да защитим длъжника. Например, имаше казус, при който бе наложен запор на инвалидна пенсия в размер на 120 лева, което е абсолютно недопустимо по закон. При подобни ситуации е необходимо да се вземе банково извлечение, за да се удостовери вида на средствата-минимална заплата, пенсия или майчински, пише се молба до съдебния изпълнител и запора се вдига”.
 
Давността не е нещо, от което гражданите се възползват служебно, припомни още омбудсманът. За да се поиска погасяване на определено задължение по давност е необходимо това да се изиска със специално заявление пред институцията, поясни Делчева.
 
От началото на годината до сега постъпилите сигнали в приемната на обществения посредник на Стара Загора са около 60.