Шедьовърът на Верди „Набуко“ на сцената на Държавна опера
Шедьовърът на Верди „Набуко“ на сцената на Държавна опера / Държавна опера Стара Загора

Шедьовърът на Верди „Набуко" ще гледате в концертно изпълнение на 24 октомври от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. В спектакъла ще се насладите на изпълнението на Баясгалан Дашням, солист на Националната опера и балет - в ролята на Абигайл, по-голямата дъщеря на Набуко. На 24 октомври диригент ще бъде Лучано ди Мартино. В ролята на Набуко, цар на Вавилон - ще се открои с талант и присъствие на сцената Иван Кабамитов. За първи път в ролята на Фенена ще видите известният солист на Държавна опера-Стара Загора - Офелия Христова. Вълнуващи образи правят още: тенорът Милко Михайлов като Измаел, Александър Марулев - Захария, младият солист на операта - Борис Тасков като вавилонския войник Абдало, още и Петър Кунев - Върховен жрец и Камелия Стойчева- Анна.

На Старозагорска сцена първата премиера на Набуко е на 17 май 1967 г. с диригент Веселин Ненов, режисьор Стоян Велев и художник Петър Русков, диригент на хора -Богдана Попова.Това е и първата постановка на тази опера извън столицата. Следват премиери през 1982, 1995, 1997 и 2001 г. Най-новата реализация на този спектакъл се случва през 2011 г. Подготвя през пролетта на 2011 специално за гастрол в Белгия и Холандия - 25 спектакъла са изиграни при изключителен успех в най-големите градове на тези държави. Хорът, оркестърът и солистите ни са бурно и многократно аплодирани. Специално за сцената на Старозагорска опера е направена художествена адаптация от Борис Стойнов и на 1 ноември 2011 г. е най-новата премиера на операта Набуко в Стара Загора.

"Набуко" е истински триумф за Верди и Ла Скала. Сюжетът е древен и малко объркан, но алюзията е прозрачна: Италия се бунтува срещу австрийското владичество и тази прекрасна, завладяваща музика става повод за мащабни политически демонстрации из цялата страна, а хорът на поробените евреи "Лети мисъл на златни криле!" / "Va pensiero"/... се запява като национален химн. Неслучайно съвременниците наричат Верди "Маестро на италианската революция". Името му, заедно с имената на Мадзини, Кавур и Гарибалди, става символ на италианското Ризорджименто (Възраждане, или по-точно освободително движение).

През 2011 г. световноизвестният диригент Рикардо Мути превърна премиерата на „Набуко" по случай честването на 150-та годишнина от обединението на Италия в безпрецедентен граждански акт: в Римската опера, в присъствието на Силвио Берлускони, Мути призовава зрителите да протестират срещу посегателствата върху културното наследство и изправя на крака цялата зала. Публиката запява заедно с артистите "Va pensiero". Световната преса сравнява случилото се с магически момент в историята на Европа, тъй като „Културата поставя Политиката" на колене.